Proces přehled

Proces
https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/104308/proces-104308.jpg 4 2274 2274

V den svých třicátých narozenin se bankovní prokurista Josef K. probudí ve svém bytě za přítomnosti dvou cizích mužů, kteří mu oznámí, že je zatčen. Nedozví se však, z čeho je obviněn. Během vyšetřování na svobodě se Josef K. snaží záhadu svého nesmyslného zatčení vysvětlit, ale když je opravdu pozván k procesu, ukáže se všechno jako mnohem závažnější a absurdnější, než si myslel. Nedokončený román považovaný za jedno z klíčových děl dvacátého století se stal předlohou řady divadelních zpracování po celém světě.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo

Der Prozess, 1925

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Proces. Přihlašte se a napište ho.

HollyUndead
20.01.2025 4 z 5

Tento nedokončený román byl mým prvním setkáním s Franzem Kafkou. Velice mne zaujala originalita tohoto díla, ať už se to týká myšlenky či kompozice. Odstavce dlouhé několik stran, dlouhé dialogy postav i různé myšlenkové procesy hlavní postavy, s tím vším jsem se ještě dosud v takové podobě nesetkal. Navíc jsem četl již několik knih s vězeňskou tématikou, ale snad v žádném díle jsem se nesetkal s takovou nevědomostí hlavní postavy. To bylo též velice originální a zajímavé. Celé to bylo prodchnuté paranoiou, sledováním a temnými zákoutími tehdejší doby. Je jisté, že tento román v sobě ukrývá mnoho různých možných interpretací. Mě se kniha líbila, i když jsem občas měl problém se do některých pasáží začíst a pochopit jejich význam. Nicméně i tak jej hodnotím velice pozitivně.

Hanys_
20.01.2025 4 z 5

Možná nedokončené, ale tím jak je to všechno schizofrenní, tak to vlastně působí, že tomu nic nechybí. Celkem síla.

DoubleDCZE
09.01.2025 5 z 5

Sice nedokončené, ale dle mého názoru kompletní mistrovské dílo, kterému ty chybějící kapitoly dodávají auru větší propracovanosti, než kdyby vše bylo dopsané. Jak proces K nedává smysl, v některých případech nedává smysl ani poskládání kapitol, což jen umocňuje tápání čtenáře "co se to vlastně děje". Čtivý, chytrý a povedený román, s tisíci různými možnostmi výkladu, kde všechny můžou být správně.

Hotel Ville a další knižní novinky (26. týden)

26.06.2022

Nové eknihy zdarma ke stažení (2. díl)

24.03.2019

Správné chápání nějaké věci a nepochopení téže věci se vzájemně zcela nevylučují.

Kniha Proces v seznamech

v Přečtených3 597x