Proměna přehled

Proměna
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/553563/bmid_promena.png 4 4433 4433

„Když se Řehoř Samsa jednou ráno probudil z nepokojných snů, shledal, že se v posteli proměnil v jakýsi nestvůrný hmyz. Ležel na hřbetě tvrdém jak pancíř, a když trochu nadzvedl hlavu, uviděl své vyklenuté, hnědé břicho rozdělené obloukovitými výztuhami, na jehož vrcholu se sotva ještě držela přikrývka a tak tak že úplně nesklouzla dolů. Jeho četné, vzhledem k ostatnímu objemu žalostně tenké nohy se mu bezmocně komíhaly před očima.“ Takto začíná jedna z nejslavnějších povídek literatury 20. století. Klíčové dílo literární tvorby Proměna, vypráví velice živý příběh v němž se ukazuje síla Franze Kafky, a právem patří mezi nejlepší povídkové texty na světě.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Šimon Ryšavý

Die Verwandlung, 1915

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Proměna. Přihlašte se a napište ho.

*Pájuše*
09.01.2025 4 z 5

(SPOILER) Tohle byla ale depresivní próza. Nejen, co se změny vzhledu týče, ale i tolika témat, která se ta změna dotkla - mezilidských vztahů, morálky, psychiky, atd. Je to naprostá fantaskní absurdita. Nejen proměna v brouka, ale proměna rodiny mi přišla neskutečná! Tak hernajs, jednou je to jejich syn, tak by přece změna jeho vzhledu neměla dělat problémy. Matka se ho bojí, otec ho ignoruje, jediný, kdo se o něj staral, byla jeho sestra a ta ke konci tedy taky zklamala. No fuj! Cožpak skutečnost, že do domu nosil výplatu, kdy ani jeden z nich nemusel hnout prstem, zapříčinila jejich proměnu? Tady se opravdu hodí říci - že peníze kazí charakter. A ten konec?! Prokrista - jejich syn umírá a oni jsou jakože rádi, protože je jim na obtíž?! Ach jo, tohle nebyla dobrá volba.
Ačkoliv je kniha tenká a máte ji slupnutou během několika hodin, já se s ní prala. Kafka není a nebude autor, kterého bych si zařadila mezi oblíbené, nicméně má smysl knihu zařadit do povinné četby na školách.

Marquis
09.01.2025 4 z 5

Tak som si k tomu Kafkovi konečne našiel cestu. Či skôr on ku mne.

Možno je to tým, že som v minulosti nemal toľko trpezlivosti, koľko mám dnes, či azda v tom, že Zámok nebol dokončený a nikdy sme sa nedočkali vyvrcholenia. Možno.

Premena ma však bavila od začiatku do konca a dá sa povedať, že som ju zhltol na jeden záťah. Baví ma na nej najmä to prepojenie fantastična a každodennej rutiny, či praktickosti ako takej.

Plus tie postupne sa meniace vzťahy rodiny ku Gregorovi - tie som si užil vrchovato. Niečo mi síce k dokonalosti chýba, ale vyzerá to tak, že by som sa k Premene ešte v budúcnosti mohol vrátiť.

Možno.

boxas
04.01.2025 3 z 5

Není to šálek mého čaje.
Příliš depresivní. Myslím jak Proměnu, tak i autora.

Knižní novinky (37. týden)

06.09.2020

Proměna Franze Kafky vychází v nejstarším českém překladu

10.10.2016

Ocenění knihy (2)

2016 - Nejkrásnější české knihy roku (Cena Svazu polygrafických podnikatelů)
2005 - Nejkrásnější české knihy roku (Cena ŠČUG Hollar –⁠ Markéta Prachatická za ilustrace)

Kniha Proměna v seznamech

v Přečtených7 739x