Revoluce myšlení přehled

Revoluce myšlení
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528613/bmid_revoluce-mysleni-6582282d6e8ed.jpg 5 1 1

Přednáška říšského tiskového šéfa Dr. Otto Dietricha k základním společenským otázkám; o problému jednotlivce, svobody, rovnosti a výběru...

Filozofie Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Orbis
Originální název:

Revolution des Denkens, 1939


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Revoluce myšlení. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (1)

JulianaH.
24.09.2024 5 z 5

Krátká přednáška o vztahu pospolitosti (Gemeinschaft), svobody a osobnosti v nacionálním socialismu.

Dr. Dietrich připomíná, že individualismus není totéž co personalita, tedy že osobností lze být i (podle něj dokonce jen) ve vztahu k celku, jehož jsme součástí. Tento celek nahlíží biologicky, tedy jako druh, rasu a národ. Svobodu pak chápe, vycházeje z Kanta, jako možnost být v souladu se svou podstatou (pro něj opět biologickou) a konat činy ve prospěch svého národa. Nacismus pro dr. Dietricha představuje „socialismus výkonu“, tj. všichni mají rovné příležitosti dokázat, co dovedou udělat pro obecné blaho, a podle výsledku pak zaujmou své místo. – Jednou větou: svoboda znamená možnost vložit svou osobnost do služby společenství = být co nejvíc sám sebou.

V paratextech se nedočteme, při jaké příležitosti a pro jaké publikum říšský tiskový šéf přednášku vlastně pronesl – určitě ale není určená lecjakému srocení. Přetéká odkazy na filosofy a básníky a sledovat autora i při čtení (natož asi při poslechu) vyžaduje soustředěnou pozornost. Dr. Dietrich byl jemný kultivovaný intelektuál, který si zakládal na argumentech a pečlivě zasazoval NS do kontextu dějin filosofie (kterou vystudoval). Ideologicky samozřejmě vychází z Mého boje a z Rosenbergova Mýtu XX. století, ač parafrází z nich je tu pomálu. Jeho tón je jaksi soucitně snášenlivý (stejně jako Rosenberg říká, že k tomu, aby byl člověk nacistou, je obvykle třeba jistého vrozeného předporozumění = nelze nikoho přesvědčovat násilím) a skoro melancholický. A právě ten tón se mi líbil, i když myšlenkově pro mě Revoluce myšlení až tak revoluční nebyla. Ale pro modelové publikum jistě ano a divila bych se, kdyby se autorovi nepodařilo přenést svoje horoucí vzrušení nad objevem světonázoru, jenž mu vyhovuje, alespoň na které posluchače. :)


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (4)

K nacionálně-socialistickému jednání lze člověka v krajním případě donutiti, k nacionálně-socialistickému myšlení však nikoliv.


[Nacionálně-socialistická revoluce] je tak radikální a rozhodný obrat v našem myšlení, že mnozí, kdo necítili již dříve vnitřní příbuznost s touto myšlenkovou soustavou, mohou ji sledovat jen pomalu a zvolna.


V osobnosti se zrcadlí celek jako makrokosmos v mikrokosmu.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Revoluce myšlení v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených1x
v Knihotéce1x
v Chci si koupit1x

Autorovy další knížky

Otto Dietrich
německá, 1897 - 1952
1940  0%Polské tažení: Na cestách vítězství
1940  100%Revoluce myšlení
1941  80%Duchovní základy nové Evropy
Skrýt reklamy