Rigor Mortis přehled
* antologie
Masturbující kosmonautky, vraždící nábytkové stěny, lovci Sněhurek, ženy s přístroji na odběr spermatu, drogami napěchovaní aligátoři, mongoloidní hrdinové fantasy, psychopati se sekerami, nájemní vrazi, zombie, upíři, ekologové a Ježíš Kristus. To všechno na vás ve své povídkové sbírce vybalí sdružení Rigor Mortis a jeho hosté, k jejichž jménům (Dobeš, Mostecký, Neff, Novotný, Pechová, Procházka, Šlechta) není třeba nic dodávat. Akce, humor, spád, brutalita a tsunami nápadů. Kniha která v současné české science fiction a fantasy nemá obdoby.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rigor Mortis. Přihlašte se a napište ho.
Zbierka poviedok s ich typickou slabinou - kvalitatívnou nevyváženosťou. Tri nadpriemerné poviedky, štyri priemerné, päť podpriemerných, žiadna excelentná ani žiaden odpad. Nerozumiem a neviem, čo je na tejto knihe také wau, že má pre niektorých ľudí takú vysokú cenu (žeby nízky náklad?) a tak som ju s kľudným svedomím predal. Raz prečítať stačilo. Ani slovné zvrat(k)y a narážky autorov poviedok neboli ničím výnimočným, hoc im nemožno uprieť zmysel pre iróniu a pre parafrázovanie zažitých a notoricky známych hlášok, ako aj postáv. Možno ak by som mal od pätnásť rokov do dvadsať, tak by ma kniha oslovila viac, ale v tom veku som čítal Kulhánka a ten písal určite lepšie a zábavnejšie knihy a napríklad Vládci strachu ma stáli 89 kačiek a boli to dobre investované peniaze. Za túto knihu by som ich však nedal.
Nerozumím, jak takovou knihu mohla knihovna vyřadit..ale tímto děkuji :). Já se bavila :)
Ocenění knihy (2)
1998 -
Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu
(Antologie)
1995 -
Cena Karla Čapka (cena fandomu - Mlok)
(Povídka – „Dobro vítězí“)
Kniha Rigor Mortis v seznamech
2008 | Tichá hrůza |
2020 | Nejkrásnější dárek |
2016 | Lesní lišky a další znepokojivé příběhy |
2015 | Dárek z pravé lásky: 12 zimních políbení |
Pár dobrých povídek s černým humorem. Pár průměrných, kde se najde vždy alespoň něco originálního a pár téměř o ničem. Hodnotit povídky po tolika letech, je téměř zločin. Některé narážky jsou totiž poplatné době. Já jsem, ale starý kmet a všechny je mám zmáknutý. Proto se neostýchám suma sumárum, dát sbírce průměrné hodnocení. Vyzdvihnout však chci dvě. Pokaždý je to stejný a Pravda o pekle. První zmiňovaná je černým humorem, protkaná povídka o jednom "obyčejném" zaměstnání, sériového vraha. Už jen vybraný námět, je trefa do černého. Druhou si přečtěte sami. Jen prozradím, že autor ví, že má povídka obsahovat pointu. Což o některých autorech v této kompilaci tvrdit nemůžu. A i když je třeba výčet akčních a brutálních scén, někdy i zajímavý, chybí tomu myšlenka, která to rozseká víc, jak drtič větví. Paradoxně mě tak nejvíc pobavil doslov Rudolfa Stránského, popisující uskupení Rigor Mortis, kde svébytně a s nadsázkou, popisuje tuto partu debilů. Linka s Vilmou Kadlečkovou, je dokonalá. Když pak na konci hodnotí skupinu i soustružník z Kladna, nejde se nesmát.