Rosemary má děťátko přehled
Ira Levin
Ve strhujícím dramatu Rosemary má děťátko autor sugestivně líčí příběh mladé ženy žijící prostým, ba všedním stereotypním životem, do něhož nenápadně vstupuje zlo, které, jak se později ukazuje, má ovládnout nejen její život, ale i celé lidstvo. Mladá Rosemary prožívá běžné radosti a starosti nastávající maminky. Do jejího normálního světa však záhy zasahují události, které jí natolik znepokojují, že postupně dochází k nezvratnému přesvědčení, že se stala nástrojem satanského spiknutí proti lidstvu. Zpočátku nevinné, zdánlivě bezvýznamné náhody a shody okolností se v její mysli začínají skládat v děsivý obraz, jemuž po dlouhou dobu nechce uvěřit. Její obavy jsou tím intenzivnější, čím více se blíží narození dlouho očekávaného dítěte. Jsou její zlé předtuchy, které její okolí považuje za výplod choré mysli, reálné? Stala se skutečně obětí pečlivě propracovaného plánu samotného Satana? A pokud ano, kdo je do tohoto zlovolného scénáře zapojen? Komu ještě může důvěřovat? Co se stane s jejím dítětem?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rosemary má děťátko. Přihlašte se a napište ho.
Dlouho jsem nečetl knihu, která by se mi tolik dostala pod kůži.
"Rosemary má děťátko" je psána velmi přístupným stylem - stručné věty, relativně krátké kapitoly, jasné načrtnutí postav či prostředí a díky tomu román působí "prostě". Každopádně v sobě obsahuje spoustu rovin, které nutí k přemýšlení, věřím, že román nelze interpretovat jedním způsobem. Po dočtení najednou všechny domněnky či informace o Rosemary utíkají jako hejno švábů a čtenář se tak nachází v tom samém místě jako hlavní postava, kdy, neví, čemu a komu vlastně věřit. Nejde o Kingovský typ hororu s hrůzostrašnými bytostmi, ale spíš o psychologickou sondu, která čtenáře nenechá ani na chvíli být.
Poměrně mě zajímá i filmový snímek, který jsem dosud neviděl.
Velmi čtivá kniha a jedna z mála knih, která si své vysoké hodnocení zde na databázi ZASLOUŽÍ. Rosemary, díky. 95%.
Kniha Rosemary má děťátko v seznamech
v Přečtených | 2 299x |
New York vraždy zfilmováno satanismus thrillery USA (Spojené státy americké) 60. léta 20. století horory okultismus psychické problémy
1976 | Rosemary má děťátko |
2010 | Stepfordské paničky |
1997 | Rosemary a její syn |
1994 | Ten báječný den |
1982 | Rosemary má děťátko / Stepfordské paničky |
Kdyby mi dali tuto knihu bez obalu a nic bych o ní nevěděl, mohl bych si myslet, že je autorem je Stephen King. Jde o "postavový horor" se vším všudy s výborně budovaným napětím, podezřením za každým rohem a skvělým klimaxem. Někdo by mohl říct, že už od začátku románu musí čtenář vědět, kdo jsou záporáci a jak to celé skončí. Nicméně si musíme uvědomit, že Rosemaryinu potomkovi už bude brzy 60 let, tak mu můžeme některé věci snad odpustit.
99%