Rozprávania ruského pútnika přehled
neznámý - neuveden
V pokladnici duchovných hodnôt kresťanského Východu je aj istá forma modlitby, nazvaná „Ježišova modlitba“. Pozostáva v nekonečnom opakovaní jednoduchej vety: Pane Ježišu Kriste, zmiluj sa nado mnou hriešnym. O tejto modlitbe hovorí kniha neznámeho autora, ktorá vyšla koncom 19. storočia. Na jej stránkach sa staneme poslucháčmi rozprávaní „ruského pútnika“. Sú to rozprávania predovšetkým o veľkej láske k Bohu a k modlitbe. O jednoduchom živote, o pokoji, hĺbky ľudskej duše, či vášnivosti lásky k Bohu.... celý text
Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: 2010 , Dobrá knihaOriginální název:
Откровенные рассказы странника духовному своему отцу, 1881
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rozprávania ruského pútnika. Přihlašte se a napište ho.
Ruský 'Poutník' mě nadchnul hned několikrát. Dostal jsem na něj tip v souvislosti s 'indickými' duchovními postupy (meditace, mantry...). To je hlavním tématem a je zřejmé že, stejné postupy znali i křesťané (a to nejen východní, kde je to snadno pochopitelné) a praktikovali je po stovky let. (Poutník sám je zasazený do první poloviny 19. století, ale Ježíšova motlitba - respektive tato technika modlitby - je zmiňována už u církevních otců.)
Kromě toho ale Poutník zaujme i doprovodnými příběhy, které vykreslují trochu jiné Rusko, než se nám snaží vnutit západní svět. Rusko duchovní a tolerantní. Z drobných zmínek se můžeme dovtípit jak žili prostí lidé i střední či vyšší vrstva. Zkuste si srovnat jejich vidění světa s našimi reáliemi v období od Jiráskova F.L.Věka po Boženu Němcovou.
Protože mám rád historii, potěšily mě i drobné střípky naznačující vývoj křesťanství v Rusku především zmínky o starověrcích a jejich názorech ne nepodobných gnostickým sektám na západě a ve středu Evropy.
Suma sumárum: knihu doporučuji všem zájemcům o duchovno, ale pro ty kdo praktikují jógu a meditace je to takříkajíc "povinná četba".
Vybrané obrazy zo života pútnika, ktorý sa venuje tzv. vnútornej, neprestajnej, či Ježišovej modlitbe. Táto prax je súčasťou hésychazmu, mystickej tradície východného kresťanstva. Jej základ je však daný už mníchmi a pustovníkmi, tzv. otcami púšte a cirkevnými otcami, v dobách keď sa ešte kresťanstvo nerozdeľovalo na západné a východné.
Určite sa kniha oplatí prečítať aj nekresťanovi, stačí ak má človek záujem o akúkoľvek formu mystiky. Dozvie sa veľa z náboženských dišpút na tému modlitby. Avšak bez praxe, na ktorú kniha vyzýva, to bude pochopené iba v teoretickej rovine.
Kniha Rozprávania ruského pútnika v seznamech
křesťanství modlitby spiritualita duchovní literatura pravoslaví, pravoslavná církev křesťanský Východ askeze náboženské poutě
2001 | Bible |
1997 | Epos o Gilgamešovi |
2013 | Z rodinné kroniky Lady Fuckingham |
1986 | Píseň o Rolandovi |
2003 | Béowulf |
Hodně zajímavá kniha. Člověk prostě putuje s poutníkem a prožívá s ním jeho život.