Krátké životy přehled

Krátké životy
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444607/bmid_kratke-zivoty-UHC-444607.jpg 5 248 248

Sandman série

< 7. díl >

Sedm Věčných, kteří ovládali sedm aspektů lidského života. Už jich je jen šest. Jeden z božské rodiny zmizel a jeho obraz v galerii zeje už třista let prázdnotou. Nikomu to nevadí, nikdo se ho nesnaží hledat. Jenže to se má změnit. Nejmladší z Věčných, šílená sestra Delírium, se rozhodne vydat po stopách dávno ztraceného bratra. A jediný, kdo je ochotný jí doprovodit, je melancholicky cynický bratr Sandman, který celý výlet bere jen jako únik před depresí z rozpadlého vztahu. Netuší, že během cesty začnou umírat lidé. Netuší, že cesta bude nebezpečnější, než si myslel. Netuší, že najde mnohem víc, než čekal. Že cestou objeví něco, co pro něj bude mít nedozírné následky. Krátké životy je nejepičtější příběh z celé Sandmanovské série. Je to příběh o ztrátě, o pracném hledání, o neúprosnosti změny a o důležitosti paměti a zapomínání. Je to příběch o mluvících psech, mystických cestovních kancelářích a uříznutých hlavách.... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Brief Lives , 1994


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Krátké životy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (25)

Nikusha
04.12.2023 5 z 5

Delirium je úžasná. Emočně nevyrovnaná maličká holčička, která chce, aby jí její bráškové měli rádi. Ale vůbec, všichni jsou úžasní a tenhle sešit bude patřit mezi moje nej.

AlexandraBane
12.08.2023 5 z 5

Tak tohle bylo naprosto úžasný! Užila jsem si to

Pocitově to šlo od: ježiši, to je úžasný k co to kruci... do A do prdele!!


fvalek
27.05.2023 4 z 5

Číst Sandmana je jako sedět na nějakém poetickém workshopu, kde parta uznalých autorů dělá takové ty dadaisticko-avantgardní věci jako skládání náhodných slov, obrázků, automatické psaní, volné plynutí myšlenek a témat apod. Je to jako ponořit se do něčeho, čemu může kdokoliv těžko porozumět, ale stejně se tím necháme pohltit. Nicméně do toho vstupuje lineární děj, sláva jemu, protože to tu dlouho nebylo. Pro mě zatím nejobsáhlejší díl, sice asi ne nejzajímavější, ale moc pěkný.

Delirium je taková postava, co asi člověka štve a nerozumí jí a ani nemůže nebo nechce, ale má pro ni zvláštní soucit. ten vyvolávají hlavně tři konkrétní události - první je její celková osobnost, která zoufale snaží najít bratra a je prostě hrozně roztomilá, sympatická a utrápená... Druhá je její historie, kdy byla ještě čistou radostí, a stalo se z ní tohle utrápené bipolární stvoření, které odráží moderní svět, přestože to je hodně temná představa oproti klasické a nevinné radosti. Třetí je pak její chvilka střízlivosti, kdy ukáže své rozumné já a je vidět, že to v sobě má, i když jí to její podstat zrovna nedovolí. No prostě... nemilujte ji. Do toho výrazněji vystupují u Zoufalství a Touha, které ale mají nějaké tajné domluvy a plány, které jsem asi úplně nepochopil, ale sem tam mi to do sebe zapadlo. No a samozřejmě Sen, který je střídmý jako vždy, i když se taky začíná vyvíjet a dělat ústupky sobě samému. Kapitola s Morfeem sice ne tak detailní, ale pěkná. No a pak řada epizodních postav, od Bastet až po Iškar, která taky měla dost hezkou a hlubokou dějovou linku. takže v ohledu postav tenhle díl potěšil nadstandardně.

Samotný děj byl trošku kostrbatý, nebyla to klasická pátračka, ale ani to nebylo nijak neklasické. V některých částech to trošku zacházelo až do nudy a neustálé zmatení náladami a výlevy Deliria byly únavnější, ale celkově to do sebe zapadlo a v závěru mělo všechno smysl. Líbily se mi začátky kapitol, kde se zkratkovitě objevoval obsah celé kapitoly, který nás čeká, takže jsem si pak mohl události dosazovat, ale přesto to nebylo nijak konkrétní, aby to byl spoiler. Celkový rozsah asi nejobsáhlejší z dosavadních dílů byl těžký na skousnutí, ale nakonec utekl rychle. Hodně jsme se dozvěděli o sedmi sourozencích Věčných, takže velké plus a asi i bylo načase, je toho spoustu k objevování a jsem rád, že jsme prozkoumali i jiné aspekty než jen Smrt, která je dost protlačovaná.

Takže celkově díl potěšil, i když mi během pracovního týdne dělalo velkou práci ho nějak rychleji dočíst. Nicméně užil jsem si to a těším se na další díly. Přál bych si více lineárních zápletek spíše než povídek, protože to Gaiman umí. A nějaká zajímavá témata ohledně Věčných samozřejmě. :)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Krátké životy v seznamech

v Přečtených378x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených19x
v Knihotéce150x
v Chystám se číst42x
v Chci si koupit47x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

Sandman

Autorovy další knížky

Neil Gaiman
britská, 1960
2006  87%Nikdykde
1997  87%Dobrá znamení
2001  81%Američtí bohové
2017  82%Severská mytologie
2007  85%Koralina