Plavba do Sarantia přehled

Plavba do Sarantia
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47082/mid_plavba-do-sarantia-5u9-47082.jpg 4 18 18

Sarantská kronika série

1. díl >

1. kniha série Sarantská kronika. Mozaikář Crispin, který žije v pozdně antickém Rhodiu, kolébce vyspělé civilizace, nyní sužované úpadkem, vládou barbarských Antajů, rozpory a morem, se vydává na pozvání císaře Valeria II. na svou plavbu do Sarantia, vysněného středu světa, oplývajícího bohatstvím, nádherou a požehnáním slunečního boha Jada. Plavbou do Sarantia nazývají lidé po celé říši cestu člověka za slávou a bohatstvím, za svým vysněným ideálem... Ze vzájemně propletených příběhů několika postav, které se čtou jedním dechem, se postupně skládá jako Crispinova mozaika ucelený obraz každodenního života jak obyčejných lidí, jejichž radostmi jsou závody na hipodromu, lázně nebo flirt v císařském hostinci, tak příslušníků císařského dvora, jejichž život má podobu slalomu v nevyzpytatelném bludišti intrik. 1. vydání. -- zdroj: legie.info --... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Talpress
Originální název:

Sailing to Sarantium , 1998


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Plavba do Sarantia. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

alekis
02.06.2024 5 z 5

Jak vidím, Guy Gavriel Kay je na DK celkem málo známý a ještě méně čtený autor. Ale ne pro mě! Pro mě to neplatí, dávno o něm vím a naštěstí mi ještě nějaké jeho věci zbývají ke čtení a některé se teprve musím pokusit získat.

Budu stručná: děj je poměrně spletitý. Autor hodně přeskakuje sem a tam, hodně mlží, jen naznačuje... Všechno se vyvíjí... aby se později vyjasnilo.
Jde o fantasy, ale podstatou příběhu je politika a mezilidské vztahy. Fantastických prvků tady rovněž něco najdeme, na nebi vidíme dva měsíce například a poznáme také starodávné monstrum... ale je to prostě o něčem jiném.

Je to velmi dobré čtení! Je skvělé! Jsem moc ráda, že jsem tuto sérii dostala jako dárek od kamaráda z DK - a maximálně jsem si ji užila. Nádhera! Paráda! Super věc!

LiliDarknight
03.05.2024 4 z 5

S touto som sa trápila oveľa dlhšie, než som pôvodne plánovala. Nie preto, že by ma jej čítanie nebavilo. Práveže naopak. Ale na druhej strane je to podľa mňa kniha, na ktorú človek musí mať dostatok času.

Čiastočne je to spôsobené postavami s ich zložitými menami a ešte zložitejšími osudmi. Oproti iným autorovým knihám je táto pomerne zaľudnená. Akoby chcel zvýrazniť tú myšlienku, že neexistujú veľké činy, len obyčajné činy, ktoré, ak sa udejú v ten správny moment, dokážu ovplyvniť celý svet. Bavilo ma to posolstvo, že občas stačí jeden človek a jediné rozhodnutie a môže to zmeniť celé cisárstvo. Ale na druhej strane autor nástojil na tom, že vo svetle okolitého diania si môže človek zároveň pripadať neskutočne maličký a nedôležitý.

Skrátka, príbeh má mnoho vrstiev a aby som ich všetky odkryla (alebo aspoň ich časť), musela som sa na čítanie sústrediť. Čo je dôvod, prečo som s čítaním trošku bojovala. Ale moja námaha sa zúročila, lebo na konci som bola vyslovene očarená tým, čo autor stvoril. A tiež postavami, ktoré v tom svete žili. Lebo hľadali svoju zem zasľúbenú a to je niečo, s čím sa dokážem stotožniť.


Claudius
24.06.2021 4 z 5

Velmi zvláštní příběh. Přiznám se, že jsem do toho šel nevěda, že to je alternativní historie, resp. historická fantasy, a ne historický román. Až když jsem se díval, kde že je to Sarantium, když jsem o něm nikdy neslyšel, zjistil jsem, že není a nikdy nebylo.
Úvod jakoby ani nesouvisel se zbytkem příběhu. S hlavním hrdinou se potkáme tak nějak mimoděk a chvíli trvá, než čtenáři dojde, že je tato postava důležitá. Fantasy a magií je to říznuto jen lehce, naopak velmi je zapojena politika, dvorské intriky a, řekněme, diplomacie. Císař a jeho žena jsou mimořádně zajímavé postavy. Druhý díl si přečtu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Plavba do Sarantia v seznamech

v Přečtených22x
v Doporučených2x
v Knihotéce26x
v Chystám se číst15x
v Chci si koupit9x
v dalších seznamech2x

Autorovy další knížky

Guy Gavriel Kay
kanadská, 1954
2009  79%Letní strom
2012  92%Pod nebesy
2019  78%Poslední záblesk slunce
1999  78%Tigana
2011  84%Nejtemnější cesta