Turnus přehled
Hugh Howey
Co předcházelo životu v „Silech“, podzemních mnohapatrových objektech, jediných místech na zeměkouli, kde mohou lidé přežít? Postapokalyptický román Silo, který se stal celosvětovým bestsellerem, vyvolal ve čtenářích otázku, jak to vše začalo. A Turnus přináší odpověď. Mladý kongresman Donald Keene pracuje na tajném projektu – má to být jen mezní eventualita: do země zapuštěné obří obytné válce připomínající sila jsou přeci pouhou pojistkou pro případ nepředstavitelné katastrofy. Ta ale jistě není na obzoru. O tu nikdo nestojí. Tu by si nikdo nepřál. O mnoho let později probudí v Silu 1 hibernovaného člověka. Oproti všem předpokladům si začíná rozpomínat na minulost – na příběh, který děsivě vypovídá o posedlosti mocí a neúnavném nasazení, s jakým jsou lidé ochotni zničit svět, jak jej známe. V Silu 18 se rodí nepokoje. A Silo 17 se odmlčelo...... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2015 , Knižní klubOriginální název:
Shift, 2013
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Turnus. Přihlašte se a napište ho.
Hodně jsem váhala, jak Turnus ohodnotit. Nakonec mu dávám stejný počet jako Silu, i když se mi subjektivně líbil mnohem méně. Jenže tohle je úplně jiná knížka. Jde o zajímavý průřez časovou linií existence sil v kombinaci s psychologickým románem. Neočekávejte žádnou akci ani přímá a jednoduchá vysvětlení, ale zpověď člověka, kterého využili pro uskutečnění nepředstavitelné tragédie a který se nyní snaží zjistit (zároveň se čtenářem), co je ta výsledná pravda a co naopak jeho představivost. Tenhle detektivní prvek se mi moc líbil a z každé nové informace jsem byla nadšená. Pokud vás ale nebaví spekulovat a hodně si domýšlet jak samotný děj knihy, tak i celkovou zápletku, tak to nebude úplně pro vás. Sonda do duše muže, který je přímo zodpovědný za smrt obrovského množství lidí v rámci většího dobra, se mi také dost líbila, hlavně přerod z absolutně naivního až hloupého člověka, jenž nedokázal ani po milionech náznacích rozeznat, že mu lžou a manipulují s ním, po muže, který se nakonec rozhodne vzít budoucnost lidstva pevně do svých rukou. Každopádně celkově mi Donald moc nesedl, jednoduše to není typický hrdina, a Annu jsem nesnášela už od první zmínky. To naopak Sólo má můj nehynoucí obdiv. Obecně kniha působí správně depresivně, ale zároveň tak nějak ploše, plytce, studeně.. v Silu mi autorův styl vyhovoval, tady jsem s ním však měla problém.
Kniha je rozdělena na 3 oddíly (turnusy): Odkaz, Předpisy, Dohoda ... ukazuje nám nejdříve dobu před stavbou sil, silo 1 a následně i pád sila 17... je to prequel k prvnímu dílu a četl se mi celkem dobře
Připravované knižní novinky (30. 11. - 6. 12.)
29.11.2015
Kniha Turnus v seznamech
v Přečtených | 1 572x |
antiutopie, dystopie, kakotopie boj o přežití americká literatura budoucnost podzemí manipulace (psychologie) nanotechnologie sci-fi zfilmováno – TV seriál vládní sledování občanů (surveillance) postapokalyptická sci-fiAutorovy další knížky
2014 | Silo |
2015 | Turnus |
2016 | Prach |
2020 | Písek |
2023 | Přes písek |
O stupínek slabší, jelikož občas trochu vázlo tempo a kvůli skákání mezi dějovými linkami (a čase) to nemohlo tak plynule gradovat. Nicméně příběh určitě potěšil a napojení na dějství z první části se povedlo. Každopádně chápu, že pro někoho je možná lepší zůstat pouze u prvního dílu a do dalšího objevování se nepouštět. Jsem zvědavý na finále.