Šinrin-joku: Japonské umění lesní terapie přehled
Qing Li
Šinrin-joku neboli lesní koupel je současný trend trávení času v lese pro zlepšení fyzické i psychické pohody. Praxe je velmi jednoduchá – můžete objímat stromy, chodit naboso po trávě nebo jenom vědomě a intenzivně dýchat čistý vzduch. V knize se dočtete, jak tyto praktiky provozovat správně a budete se divit, jaký dopad může tato medicína mít. Podaří se vám snížit krevní tlak a stres, zvýšit imunitní systém a energii a znovu se napojit na sílu přírody.... celý text
Literatura naučná Příroda, zvířata Psychologie a pedagogika
Vydáno: 2018 , PragmaOriginální název:
Shinrin-Yoku: The Art and Science of Forest Bathing, 2018
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šinrin-joku: Japonské umění lesní terapie. Přihlašte se a napište ho.
Nevím, jestli se to ztratilo v překladu nebo to bylo tak podivně napsáno už v originále, ale v knize dost plavu. Přitom je svým tématem tak zajímavá!
Ale chvíli se tam mluví o lese, pak se skočí na legendu, pak na výzkum, pak na stromy, které v Japonsku rostou... Až mi to občas přijde, že autor to po sobě podruhé nečetl a prostě psal, co mu slina na jazyk přinesla.
Přitom to není jen tak někdo. Qing Li je totiž uznávaná autorita v oblasti Lesní medicíny v Japonsku a předmětem jeho zkoumání je vliv lesa na zdraví člověka.
To, že je nám v lese dobře, to sice všichni tak nějak instinktivně tušíme, ale proč je nám tam dobře, to se vědci snaží zjistit od osmdesátých let dvacátého století.
Výsledky výzkumů tak potvrzují, že někdy se ty pravé zázraky skrývají v úplně obyčejných věcech. Třeba právě v lese.
Knihu doporučuju všem, kdo mají rádi nádherné fotografie a zajímají se o vliv přírody na zdraví člověka. Jen počítejte s tím, že se těmi nesouvislými informacemi budete muset občas dost brodit.
Komplexně pojatá kniha o "terapii lesem" z japonského pohledu. Čtivá, zajímavě zpracovaná problematika spojení člověka s přírodou. Stojí za přečtení a za zamyšlení.
Knižní novinky (21.5. - 3.6.)
21.05.2018
Kniha Šinrin-joku: Japonské umění lesní terapie v seznamech
Za me zajimava myslenka, ale nebavilo me to - domnivam se, ze k avizovanemu uvolneni pokusnych dobrovolniku doslo proto, ze nemuseli resit praci ani deti, ne ze byli v lese