Snová novela / Traumnovelle přehled
Arthur Schnitzler
Arthur Schnitzler, jeden z nejoblíbenějších rakouských autorů, byl nejen úspěšným spisovatelem, ale i lékařem. Ve svém díle tak spojil vášeň ke psaní s nejnovějšími poznatky v oblasti medicíny, resp. psychologie, která se v prvních desetiletích 20. století – tedy v době Sigmunda Freuda – proměňovala doslova před očima a ovlivnila generace nejen psychologů, ale i umělců. V roce 1926 vydává Schnitzler Snovou novelu (Traumnovelle), která si hraje se dvěma stranami téže mince: naplněná manželská nevěra ve snu a nenaplněná manželská nevěra ve skutečnosti. Příběh byl zfilmován slavným režisérem Stanleym Kubrickem pod názvem Eyes wide shut. Dvojjazyčná kniha přináší nejen zrcadlový český překlad upravený pro výuku, ale také jazykové a gramatické komentáře, otázky na porozumění čtenému, slovníček a CD s celou novelou namluvenou rodilým mluvčím.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Snová novela / Traumnovelle. Přihlašte se a napište ho.
(Audiokniha)
Musím vyzdvihnout interpretku Ladyhu, skvěle knihu - novelu načetla, takže pro mě to byl velmi příjemný zážitek. Fantazii se meze nekladou... Film jsem ještě neviděla, ale vyhledám si ho..
Překvapilo mě, jak moc se Kubrickův film drží Schnitzlerovy předlohy. Na jednu stranu. Ale stejně jako se Kubrick rozhodl posunout děj do přítomnosti, posunul i kulisy příběhu k většímu erotičnu. Evidentně tím musel nahradit snovost, kterou film oproti novele nutně lehce ztrácí. Ta atmosféra je klíčová.
Kniha Snová novela / Traumnovelle v seznamech
zfilmováno erotika sny rakouská literatura dvojjazyčná vydání němčina manželská krize rozhlasové zpracování
2007 | Snová novela / Die Traumnovelle |
1992 | Snové novely |
2006 | Anatol |
1977 | Slečna Elsa |
1917 | Rej |
Vrchol európskej literatúry 20. storočia, fenomenálne, pútavo napísané dielo bez zbytočnej explicitnosti a výborným, psychologickým kontextom. Film som nikdy nevidel a ani sa tak skoro nechystám, práve kvôli tomu, že si nechcem zasahovať do mojej predstavivosti. Rovnako ako pri "Prelete nad kukučím hniezdom", bez ohľadu na kvality filmov.