Zajatec světla přehled
Tomasz Kołodziejczak
Solární dominium série
< 2. díl
Daniel Bondaree se po propuštění z vězení rozhoduje co dál. Je ale příliš důležitou osobou na to, aby mu bylo dovoleno rozhodovat o své budoucnosti. musí se tedy dát na útěk před nepřáteli, jejichž hlavním přestavitelem je solární resident Tankred Salerno. Druhá, závěrečná část úspěšného románu BARVY PRAPORŮ.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2000 , LeonardoOriginální název:
Schwytany w światła, 1999
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zajatec světla. Přihlašte se a napište ho.
Pokračování série „Solární dominium“ je o poznání dějovější než úvodní díl; tolik se nevysvětluje, trochu ubylo filozofování a moralizování, analogie se situací ve východním bloku už z románu netrčí jak péro z ... třeba z divanu. Naopak přibylo prvků hard sci-fi a space opery, nabízí se více zajímavých a uvěřitelných vizí budoucích technologií. Příběh se nevěnuje pouze bývalému tanatorovi (vojáku, soudci a katu v jedné funkci) Danielu Bondareemu, prchajícímu před dlouhými spáry Dominia; zhruba stejný prostor dostala jeho přítelkyně Dina, zasahující do událostí na planetě Gladius. Tato slečna nemá svůj život pod kontrolou o mnoho víc než Daniel, oba jsou převážně jen zmítáni okolnostmi, osud je nijak nešetří.
Nemohu se zbavit pocitu, že autor tentokrát neměl úplně jasnou ideu, zprostředkoval sice nějaké myšlenky a názory, přesto jako by místy nevěděl kudy kam. Finále neoznačím přímo slovem „zklamání“, nicméně bůh ve stroji zaúřadoval a vlastně spousta věcí zůstala nevyjasněná – zejména kolem tajemných Korgardů se nevysvětlilo skoro nic, akorát bylo nahozeno pár „možná“. Třeba si to spisovatel schovává pro další pokračování, pro mě to bohužel znamená opět dilema: 3* nebo 4*?
Kniha Zajatec světla v seznamech
v Mé knihovně | 19x |
Víceméně stejně ponuré, ne-li temnější než díl první. Kvalita je však prvotřídní a autor laťku rozhodně udržel. V doslovu jsem se dočetl, že z tohoto univerza bylo plánováno napsat více, jenže za těch dvacet let se na světě nic dalšího neobjevilo.