Soumrak dne přehled

Soumrak dne
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/543235/bmid_soumrak-dne.jpg 4 700 700

Někdy se říká, že praví majordomové se vyskytují pouze v Anglii. V ostatních zemích mají – i když jsou nazýváni různě – jenom sluhy. Já se k tomuto názoru přikláním. Evropané nemohou být majordomy, protože svou přirozeností nejsou schopni potlačovat city tak, jak to dokážou jen příslušníci anglické rasy,“ říká o sobě majordom Stevens, vypravěč románu Soumrak dne, který celý svůj život zasvětil oddané službě na panství Darlington Hall. A jeho charakteristika trefně vystihuje především jeho samého: jeho loajalitu vůči pánovi i ochotu nevidět znepokojivé dění na panství předčí právě jen jeho schopnost potlačovat city, včetně těch milostných, jejichž adresátkou byla po dlouhá léta společného zaměstnání hospodyně slečna Kentonová. Vytěsněné city i tužby se ovšem rády vracejí, a nejinak tomu je i u Stevense: během šestidenní dovolené se mu jeho minulost zpřítomní s nečekanou silou – a on se s ní musí chtě nechtě vyrovnat. Román Soumrak dne, oceněný prestižní Booker Prize, je obecně považován za vrcholné dílo Kazua Ishigura; k jeho nesmírné popularitě nepochybně přispělo i mistrné filmové zpracování s Anthony Hopkinsem a Emmou Thompsonovou.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo

The Remains of the Day, 1989

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Soumrak dne. Přihlašte se a napište ho.

Disease
14.11.2024 5 z 5

Na druhé čtení zvyšuji na plný počet. Tohle je fakt dobře napsané a výborně to vystihuje mentalitu této společenské vrstvy.

fruitbueno
29.09.2024 4 z 5

Zvláštním způsobem smutná kniha. Prakticky žádný děj, jen vzpomínky, které připomínají rekapitulaci života pana Stevense, tělem i duší majordoma.

"Dal jsem mu to nejlepší, co ve mně bylo, a teď - totiž - asi mi toho na rozdávání už moc nezbývá."

veriszv
13.06.2024 4 z 5

Pokud čekáte na nějakou dokonalou audioknihu, je to tahle.
Soumrak dne je famózním koncertem Jana Vlasáka, který celou knihu posunul o několik příček výše.

Pan Stevens byl celý život majordomem na Darlingtonském panství. Službě zasvětil svůj život, a ač se jeho práci nedá nic vytknout, dá se položit otázka, co to měl vlastně za život?
Jen povinnost a ani kousek prostoru pro jakýkoliv cit…

Ač to může znít trochu nezáživně, celá kniha je opravdu bravurně zpracovaná a vystavěná. Není tu moc prostoru pro akci. Vyprávění je pomalé a celé ho víceméně trávíme ve vzpomínkách starého muže, ale to rozpracování psychologie postavy je dokonalé.
Sama nevím, jak by se mi to četlo v papíru, protože některé pasáže byly opravdu dlouhé, ale v audiu jsem si dokázala užít i ty pomalejší chvilky.

Samotnou mě to překvapuje, protože kdyby mi někdo řekl, jak moc se mi to bude líbit, nevěřila bych, ale tohle je opravdu velké doporučení!

Šílenství v nás, Mrazivá smrt a další knižní novinky (44. týden)

27.10.2024

Ocenění knihy (1)