Soumrak dne zajímavosti

Soumrak dne
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/543235/bmid_soumrak-dne.jpg 4 696 696

Někdy se říká, že praví majordomové se vyskytují pouze v Anglii. V ostatních zemích mají – i když jsou nazýváni různě – jenom sluhy. Já se k tomuto názoru přikláním. Evropané nemohou být majordomy, protože svou přirozeností nejsou schopni potlačovat city tak, jak to dokážou jen příslušníci anglické rasy,“ říká o sobě majordom Stevens, vypravěč románu Sou- mrak dne, který celý svůj život zasvětil oddané službě na panství Darlington Hall. A jeho charakteristika trefně vystihuje především jeho samého: jeho loajalitu vůči pánovi i ochotu nevidět znepokojivé dění na panství předčí právě jen jeho schopnost potlačovat city, včetně těch milostných, jejichž adresátkou byla po dlouhá léta společného zaměstnání hospodyně slečna Ken- tonová. Vytěsněné city i tužby se ovšem rády vracejí, a nejinak tomu je i u Stevense: během šestidenní dovolené se mu jeho minulost zpřítomní s nečekanou silou – a on se s ní musí chtě nechtě vyrovnat. Román Soumrak dne, oceněný prestižní Booker Prize, je obec- ně považován za vrcholné dílo Kazua Ishigura; k jeho nesmírné popularitě nepochybně přispělo i mistrné filmové zpracování s Anthony Hopkinsem a Emmou Thompsonovou.... celý text

Toto vydání knihy ještě není v prodeji. Má být od 24.10.2024
Literatura světová Romány
Bude vydáno: , Argo
Originální název:

The Remains of the Day, 1989


více info...

Zajímavosti (3)

Film, natočený podle knihy v roce 1993 režisérem Jamesem Ivorym, měl hvězdné obsazení: Anthony Hopkins a Emma Thompson v hlavních rolích, ale dále také James Fox, Christopher Reeve, Peter Vaughan, Hugh Gran nebo Ben Chaplin. Hugh Grant o filmu prohlásil, že je to vůbec nejlepší film, v jakém kdy hrál. O kvalitě filmu, který se od předlohy téměř neodchyluje, svědčí i to, že získal osm nominací na Oscara, šest nominací na Zlatý globus a šest nominaí BAFTA. I když nakonec jedinou cenu - nejlepší herec v hlavní roli BAFTA - získal Anthony Hopkins, nic to na kvalitě obou děl nemění. Kniha stojí za přečtení a film za vidění. Obojí doporučuji. (ddkk)


Na obálce je fotografie Ernesta Shackletona, polárního badatele irského původu. Rozhodně to nebyl žádný sloužící, ale dokonce obdržel od královny titul sir. (belerofontes)


Kniha byla v roce 1993 zfilmována. V hlavních rolích se objevili Anthony Hopkins a Emma Thompson. (Roubas)