Súostrovie Gulag. 1. zv. přehled

Súostrovie Gulag. 1. zv.
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/374518/bmid_suostrovie-gulag-1-zv-o7Z-374518.jpg 5 269 269

Souostroví Gulag série

< 1. díl >

První slovenské úplné vydání autorova stěžejního díla, odhalujícího a popisujícího poměry v sovětských komunistických koncentračních táborech, které se stalo synonymem politické a lidské obžaloby stalinismu. A. Solženicyn čerpá jak z vlastních zkušeností politického vězně, který prošel hrůzami Gulagu, tak z dobových dokumentů a mnoha autentických svědectví. Osud jednoho vězně, sledovaný a popsaný od zatčení přes vyšetřování, soud a transport do tábora, i další příběhy jednotlivých vězňů vedou pak autora k úvahám o nesmyslné krutost a absurditě sovětského zákonodárství a poměrů ve Stalinově éře. Vychází ve třech svazcích.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Архипелаг Гулаг , 1973


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Súostrovie Gulag. 1. zv.. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (58)

p.stranska
20.06.2024

Audiokniha. Určitě zajímavá, ale tak se to nějak táhne...nemohla jsem se zaposlouchat, myšlenky mi lítaly všude, jen ne nad knihou. Proto neznámkuji.

Kabuky
03.06.2024 5 z 5

Perfektní kniha.


ondra295
03.06.2024 5 z 5

První díl této série, ve které se Solženicyn zatím tolik nevěnuje gulagu samotnému, jako spíše tomu, co mu ve většině případů předchází - tedy zatčení, někdy i několikaleté popotahování po různých brutálních výsleších a z toho rezultující totální demoralizace a ochota přiznat cokoliv. Autor důkladně popisuje drastické výslechové praktiky, které sestávají jak z fyzického, tak psychického mučení. Na konci je jasné, že to není o vině nebo nevině, ale každý, kdo je zatčen, je nakonec i odsouzen - výše trestů se liší podle aktuální politické nálady a také podle toho, kolik zrovna vězňů je na nucené práce třeba. Opravdu drsná a syrová kniha, která se nečte jednoduše, protože nejde o souvislý děj, ale spíše o soubor vzpomínek a úvah. Ale měl by si ji přečíst každý.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2012 - Magnesia Litera (za nakladatelský čin)


Kniha Súostrovie Gulag. 1. zv. v seznamech

v Právě čtených26x
v Přečtených413x
ve Čtenářské výzvě29x
v Doporučených44x
v Knihotéce258x
v Chystám se číst200x
v Chci si koupit47x
v dalších seznamech5x