Století na vlnách přehled

Století na vlnách
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521405/bmid_stoleti-na-vlnach-UqV-521405.jpg 3 26 26

Román o pátrání po včerejších kořenech dnešních událostí, jež určily osudy řady Čechů i Finů. Ne každá láska musí mít romantickou podobu, zvlášť ne ta, kterou určují dramatické dějinné zvraty. Spletitým klubkem česko-finských vztahů se osudově táhne nit životního příběhu česko-německé spisovatelky Dorothey Illingové a jednoho ze zakladatelů samostatného Finska, Carla Gustava Emila Mannerheima. Když se nenápadná rozhodnutí prolnou s velkými dějinami, mohou určit osudy celých generací. V centru zásadních událostí přitom vždy zůstává ukrytý člověk a jeho nejobyčejnější touhy a přání. Především po bezpečí, domově a porozumění. Navzdory tomu musí hrdinové často volit mezi odvahou a zbabělostí, odhodláním a rezignací, obětí a sobectvím. A důsledky těchto rozhodnutí budou doznívat dávno poté, co životy hlavních hrdinů zmizely ve vlnách času.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Století na vlnách. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

Kudlanka03
27.05.2024 3 z 5

O autorce jsem už věděla, ale tohle je moje první kniha.
Za téma a odvahu se do něj pustit bych dala 5 hvězdiček. Za to, jak díky postavám a popleteným osudům se dostáváme až do opravdu dávné historie taky 5 hvězdiček.
Ale. Nějaká vztahová mapa, rodokmen nebo nějaká legenda k postavám by fakt neškodila. Nejsem blbá čtenářka, ani rekreační, je to moje druhá práce, ale místy jsem fakt byla v koncích.
Ale už na mě čeká Dům pod náměstím.
Krásný den

Miroslavacte
21.03.2024 5 z 5

Česko-finské vztahy? Nevěděla jsem o nich nic. Forma knihy je skvělá - informuje, dojímá, nepodbízí se čtenáři. Zaslouží si 100 % tady na databázi.


Marekh
14.03.2024 3 z 5

Jedná se o moji první přečtenou knihu od této autorky.

Autorka žije v Havlíčkově Brodě a každoročně pořádá Podzimní knižní veletrh.

Jedná se o fiktivní příběh na pozadí skutečných česko-finských vztahů.

Hlavní postavou je česko-německá spisovatelka DOROTHEY ILLINGOVÁ, která se seznámila se zakladatelem samostatného Finska – CARLEM GUSTAVEM EMILEM MANNERHEIMEM.

Román je vyprávěný ze současnosti (2022) do minulosti (1877), což je dost neobvyklý postup a popravdě řečeno mi nějakou dobu trvalo, než jsem se do něj dokázal začíst. Postupem času se mi kniha četla lépe. Říkám si, jestli by nebylo lepší, pokud by autorka zvolila klasický postup – vyprávění z minulosti do současnosti. Přemýšlel jsem nad tím, že tímto stylem vyprávění to musí být náročnější jak pro samotnou autorku, která musí mít všechno promyšlené, tak také následně pro čtenáře, kteří si přečtou tuto knihu. Každopádně je to zase něco jiného a třeba některým čtenářům to sedne více než mě. Některé postavy se mi také pletly.

Kniha se nečetla příliš snadno, ale z druhé strany to nebyla úplně špatná kniha. V románu jsem se dozvěděl řadu zajímavých informací o Finsku včetně její historie a o vztazích mezi Finskem s dalšími zeměmi.

Možná by nebylo na škodu, pokud by se v knize nacházel rodokmen, aby se čtenář mohl zorientovat ve všech postavách. Mě osobně by to určitě pomohlo.

Na zadním přebalu je uveden citát Aleny Mornštajnové: „Málokdo dokáže psát tak čtivě a zajímavě jako Markéta Hejkalová. Ve své nové knize nás vezme do naší minulosti způsobem, který není v knihách obvyklý, a přiblíží nám mimo jiné i skutečné události a velké postavy z historie Finska – země, o níž stále ještě nevíme tolik, kolik by si zasloužila.“

Časem třeba vyzkouším další knihu od Markéty Hejkalové. Knihu STOLETÍ NA VLNÁCH hodnotím na 70 %.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Zahrada slibů a lží, Do ráje a další knižní novinky (38. týden)

17.09.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Století na vlnách v seznamech

v Přečtených36x
ve Čtenářské výzvě4x
v Knihotéce33x
v Chystám se číst38x
v Chci si koupit6x