Strašidlo minulosti přehled

Strašidlo minulosti
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/511778/bmid_strasidlo-minulosti-Ldl-511778.jpg 5 113 113

Ota Fink série

ZMIZELÁ DÍVKA. KOSTI NALEZENÉ V LESE. A JEDEN MLADÝ BEZDĚČNÝ DETEKTIV… Drsná léta těsně po konci druhé světové války. Nález lidských kostí ve špatně přístupné lesní rokli kdesi v pohraničí svědčí o zločinu, jehož pachatele se policii nepodaří vypátrat. Bezděčný detektiv Ota Fink – v civilu soustružník – se po letech zvláštní náhodou vrací na místo, kde byl jako patnáctiletý učeň na své první letní brigádě a kde se také zamiloval do o dva roky starší Lucie. Od té doby ji neviděl a pro jiné lásky ji nakonec pustil z hlavy. Až teď se dozvídá, že krásná Lucie den po jeho odjezdu z brigády záhadně zmizela. Říká se, že je dávno po smrti a mechem porostlé kosti objevené houbařem v hromadě jehličí a tlejícího listí byly její. Jakou roli v jejím zmizení sehrál řidič neobvyklého předválečného vozu, který jedné srpnové noci roku 1947 pokazil mladému Otovi a Lucii romantickou schůzku v lese? Ota Fink se dvanáct let po zločinu – během horkého léta roku 1959 – vydává po stopách záhadného automobilu. Podaří se mu zjistit, co se Lucii tehdy skutečně stalo?... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Strašidlo minulosti. Přihlašte se a napište ho.

uxor
11.12.2024 5 z 5

Audiokniha výborně načtena Liborem Hruškou.
Bože, ty audioknihy jsou vynález tisíciletí, ponechávající ruce volné a při napínavém příběhu vám i nudná práce uběhne jako nic.
Detektivky pana Velinského s bezděčným detektivem Otou Finkem jsou mé TOP a Strašidlo minulosti patří k nejlepším.
Co všechno způsobí jedna objížďka? Skok o 12 let zpět, do doby svazácké brigády a první lásky tehdy šesnáctiletého ( skoro) Oty.
Ano, Lucie Nádvorníková, proudnicová neboli aerodinamická Tatra, Pozorka, nález kostry, Bimbo a House....
Jak to všechno souvisí?

Opět skvěle vystavěný příběh plný nebezpečí a napětí.
A pamatujte si, že ukvapený závěry jsou kriminalistova zhouba!

Na uctění památky fenomenálního spisovatele a autora trampských písní KK si, prosím, pusťte Bourák značky Dodge..

jan8470
25.11.2024 5 z 5

Autorem písně Čtyři způsoby jak zavraždit milou je známý tramp, písničkář a v neposlední řadě vydavatel a spisovatel Kapitán Kid.
Většina milovníků detektivek ho zná však pod jeho občanským jménem. Ano, Kapitán Kid je Jaroslav Velinský a Jaroslav Velinský je duchovním otcem bezděčného detektiva Oty Finka.
Sympatický soustružník, který sice nenechá žádnou sukni na pokoji, ale zároveň má pod čepicí, si od roku 1984 kdy vyšlo jeho první dobrodružství, získal srdce mnoha fanoušků detektivek. Tyhle klenoty české detektivky znovu vytáhlo na světlo boží nakladatelství Mystery Press, které jako první knihu ze série vydalo jeden z jejích nejpopulárnějších dílů - Strašidlo minulosti.
Zájezdový autobus n. p. Pragokov zastaví v osamělém hostinci, v němž Ota Fink rozpozná někdejší brigádnickou ubytovnu, kde kdysi prožil svou první lásku ke krásné Lucii. Vybaví se mu krásné vzpomínky a po návratu do Prahy jde po Luciiných stopách. Zjistí však, že dívka je mrtvá… Ota se vydává po stopách vraha. Jenže stopa už dávno vychladla a pátrání v socialistickém Československu roku 1959 bude pěkně zapeklité.
Velinského detektivky si už dávno říkali o audioknižní zpracování, Strašidlo minulosti se jí jako první z nich dočkalo díky audiovydavatelství Tympanum letos.
Knihu načetl herec a zkušený interpret Libor Hruška a v jeho podání je Velinského už tak vtipná a napínavá detektivka koncertem pro uši. Ota není žádný drsňák, a Hruškův jemný hlas se k němu opravdu hodí. Ale Finkovky nejsou jen o Otovi. Bezděčný detektiv Otakar při svém pátrání po Lucii potkává nesčetné množství různých postav a postaviček a každá je trochu jiná a vyžaduje po interpretovi jiný odstín hlasu. Tady Hruška předvedl pestrou paletu jedinečných charakterů a každému z nich vtiskl svébytný tón. Zkrátka a dobře, v jeho podání je radost ty dialogy poslouchat. Hudební jazzový doprovod pak skvěle načtený příběh perfektně doplňuje.

Kyri
13.11.2024 4 z 5

Jde o pěknou, klidnou detektivku. Trochu mi vadí ten komunistický patos, ale když vidím rok narození autora, asi mu nic jiného nezbývalo. Naopak se mi líbily vtipné hlášky. Díky jinému času a kontextu je čtení i poměrně originální.

Dvůr zázraků, Pohádka a další knižní novinky (21. týden)

21.05.2023

Kniha Strašidlo minulosti v seznamech