Stylistická cvičení přehled

Stylistická cvičení
https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181127/mid_stylisticka-cviceni-OA0-181127.jpg 5 101 101

Nové, tentokrát bilingvní vydání textu, který zkoumá možnosti jazyka a vyprávění. Banální historka (Polední špička na lince S. Mladík zhruba šestadvacetiletý, měkký klobouk, místo stuhy ozdobný prýmek, nezvykle dlouhý krk. Všeobecná tlačenice na zastávkách. Zmíněný mladík se rozčiluje na svého souseda. Vyčítá mu, že do něj neustále vráží. Plačtivý tón, snaha o důraznost. Nato zahlédne volné místo a vrhne se k němu. O dvě hodiny později se prochází s přítelem po Římském nádvoří před nádražím Saint-Lazare. Přítel říká: „Měl by sis nechat semhle přišít knoflík.“ Ukazuje kam (na výstřih) a vysvětluje proč.) je vyprávěna v 99 stylistických a jazykových obměnách (Váhavě, Subjektivně, Předpojatě, Vulgárně, Nešikovně, Balada, Alexandrín, Sonet, Baroko, Helénismy, Kondicionál, Geometricky, Zoologicky...).... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Exercices de style, 1947


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stylistická cvičení. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (14)

Pawlisman
01.10.2023 4 z 5

Johoho jako jojojo... někdy už repetivní, ale cca 5 variant vskutku úsměvné a povedené. Navíc se dozvíte více o sytlistickém slohovém názvosloví. Ano, vskutku by šlo dalších 100 a možná i 1000 variant. Prostě ukázka stylů... ale o umění asi zas tak nejde. Či ano? Každopádně přečteno za jeden večer, takže lze jako literární obohacení jen doporučit.

huhu
27.07.2022 5 z 5

Ouředník je 1. naprosto brilantní stylista a 2. naprosto perfektní srandista. Dokazuje to ve svých knihách, dokázal to i tady.


embi
27.05.2020 5 z 5

Páni, to byla nááádhera! Jsem šťastná, že tohle veledílo můžu kdykoli popadnout z knihovničky a zopakovat si tu radost z jeho čtení. Překladatelská i tvůrčí lahůdka. Pan Ouředník je mistr slova, jak ukazuje i ve svých dílech. Je mi jen moc líto, že moje francouzština nestačí na porovnání obou verzí.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Stylistická cvičení v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených125x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených15x
v Knihotéce40x
v Chystám se číst73x
v Chci si koupit19x
v dalších seznamech4x