Svědectví přehled

Svědectví
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/451229/bmid_svedectvi-Gg3-451229.jpg 4 1668 1668

Dobrý způsob, jak skoncovat se světem: chybná nanosekundová operace v laboratoři Ministerstva obrany a miliony kontaktů znamenají cestu k řetězové smrti. A den poté: holý svět, zbavený řádu a z 99 % vylidněný: svět, ve kterém si hrstka přeživších panicky vybírá strany, na kterých má stát nebo kterými je vybrána. Svět, ve kterém jsou nejhorší noční můry zla ztělesněny mužem s osudným úsměvem a nevýslovnou silou: temným Randallem Flaggem. Syrový postapokalyptický román Svědectví Stephena Kinga je řazen k autorovým nejlepším dílům. Rozehrává v něm již mnohokrát zpracované téma boje s katastrofální epidemií nevyléčitelné nakažlivé choroby, která zde má podobu „superchřipky" vyvinuté ve vojenských laboratořích. Experiment se však vymkne kontrole a nákaza vyhubí takřka celé lidstvo. Hrstka těch, kdo přežili, se dělí na dvě skupiny – jedni se uchylují k laskavé matce Abigail, která je oslovila ve snech, druzí směřují do náručí Temného muže. Kingův román vrcholí jako klasický souboj mezi Dobrem a Zlem, v němž lidem zůstává role figurek na šachovnici hry o svět. King si v knize pohrává se svým oblíbeným tématem předurčenosti, kterému se věnoval i v dalších románech jako Mrtvá zóna, To nebo Temná věž. Román poprvé vyšel v roce 1978, byl však autorem na popud vydavatelství radikálně zkrácen, protože šlo o autorův teprve čtvrtý román, a panovaly obavy, že jeho původní rozsah by mohl čtenáře odradit. Časem se však ukázalo, že jméno Stephen King dokáže úspěšně prodat téměř cokoli, proto bylo v roce 1990 publikováno mírně poupravené a doplněné Svědectví v původní délce. King se představuje ve vrcholné formě a strhující vyprávění nenechá čtenáře ani na okamžik vydechnout...... celý text

Literatura světová Horory Sci-fi
Vydáno: ekniha , Beta-Dobrovský
Originální název:

The Stand: The Complete & Uncut Edition , 1990


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Svědectví. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (317)

Hňoňek
včera 5 z 5

(SPOILER) Píše se rok 2020 a já sedím doma na posteli se čtečkou v ruce. Ve světě je karanténa, lidstvo prochází pandemií. Na mém knižním seznamu v té době figuroval na prvním místě zrovna The Stand (Svědectví). Kdysi mi někdo řekl, že nejtěžší část knihy k napsání je úvod. Mohu vám říct, že jsem byl velmi mile překvapen od samého začátku. Je to přesně ta kniha kterou začnete číst a pak už nemůžete přestat. Chcete si přečíst perfektní pandemickou postapokalypsu s naprosto katopickou společností? Máte rádi klasický souboj dobra a zla? Pak je tato kniha dělaná přímo pro Vás! Kniha samozřejmě obsahuje nadpřirozeno, takže jestli se přes toto nedokážete přenést, pak si raději přečtěte něco jako Malevil :) Jinak už jsem to do jednoho komentáře psal, ale je to jedna z knih, která je příběhově důležitá pro sérii Temná věž, takže pokud ji máte v plánu číst, doporučuji přečíst Svědectví první! :)

WugWugs
22.06.2024 2 z 5

Najdlhší samoľúby román, ktorý som nedočítal. The Stand nie je postapo, nie je to horor, a už vôbec nie sci-fi. Kto je na vážkach - nie, nie je to lepšie ani na strane 500, ani na strane 700, je to furt to isté. Autorova narcistická a nepochybujem, že bielymi práškami statočne sýtená znôška tuctov postáv a ich osobných príbehov a príhod z minulosti z druhého kolena. A potom, keď sa konečne rozbehnú, príde na kombinatoriku medzi nimi (postavami). Sen grafomana. Filozofujú o spoločenskom zriadení a súdnictve, s nekonečnou zásobou čerstvých hamburgerov, sladkostí a coca-coly, a hľadajú paranormálnu praprababičku, namiesto úrodnej pôdy a domestikovaných zvierat a seriózneho prežitia - postapo hahaha. Chápem, že ľudí dojimajú dobre napísané osobné príbehy, ale až na malé výnimky (Las Vegas), sú všetky (postavy na konci sveta) tak zahľadené do seba (autora) a svojich seba-analýz, že mne, ako čitateľovi sa dlho nechce veriť, že toto má byť "ten 1000 stranový príbeh?". Však mohli ísť proste na výletík na chatu, prdla im cestou pneumatika, a obsah by bol v podstate rovnaký. 2.5 PS.To som fakt mohol radšej 4 krát prejsť McCarthyho Cestu.


zuzule787
03.04.2024 5 z 5

Při cestě k Temné věži jsem si po více než dvaceti letech opět přečetla tuto knihu, která pro mě v té době byla jednou z nejlepších, které jsem kdy četla. Vzpomínám si, že jsem jí četla o prázdninách na brigádě v infocentru a proklínala všechny, kteří mě vyrušovali od čtení :-). A skvělá je stále, ne skvělá.. Je úžasná, napínavá, krutá, pravdivá, upozorňující a varující.. Nechtěla bych podobnou věc zažít a přitom stačí tak málo aby se něco podobného mohlo stát.. Postavy zde jsou popsané jako nikde jinde. Moc mě bavila první část knihy, kde se seznamujeme s hlavními hrdiny, ale i s postavami, které třeba žádnou další roli nemají, ale i ti dostali prostor a dokreslují hrůzu epidemie. Ze scén, které na mě asi nejvíc zapůsobili bych vyzdvihla popis pohřbu Franina tatínka, Lloyda ve vězení, Popeláčovu cestu k Temnému muži a Nickova strádání.. Skvělá byla i postava sociologa Glena a jeho absolutně pravdivé postřehy týkající se lidské společnosti. Nicka a Toma musí mít rád snad každý, svatá dobroto, a Harold? Dobrý nebo zlý? Hlavně nešťastný a zatvrzelý.. Mohla bych pokračovat i s dalšími, ale je to zbytečné, všechny postavy budí emoce a i když jsou rozděleny na strany Dobra a Zla, tak jejich určení až tak jednoznačné není a postupem času se mění. Jednoduše řečeno - Svědectví je a bude vždy moje jednička mezi postapo romány.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (42. týden)

17.10.2021


Knižní novinky (32. týden)

02.08.2020


Citáty z knihy (2)

To je prokletí lidské rasy. Společenskost. Kristus měl říct Jo, vpravdě, kdykoliv se shromáždí dva nebo tři z vás, dostane někdo další do huby.


Mám ti říct, co nás o lidské rase učí sociologie? Podám ti to zaobaleně. Ukaž mi samotného muže nebo ženu a já ti ukážu svatého. Dej mi dva a oni se do sebe zamilují. Dej mi tři a oni postaví pyramidu. Dej mi pět a oni z jednoho udělají vyvržence. Dej mi jich šest a oni vynaleznou předsudky. A když jich bude sedm, vynaleznou válku. Možná byl člověk stvořen k obrazu Božímu, ale lidská společnost byla vytvořená k přesně opačenému obrazu a ten se pořád snaží prosadit.


Kniha Svědectví v seznamech

v Právě čtených62x
v Přečtených2 206x
ve Čtenářské výzvě149x
v Doporučených244x
v Knihotéce954x
v Chystám se číst706x
v Chci si koupit181x
v dalších seznamech29x