Svět podle Garpa (1990) | Databáze knih

Svět podle Garpa přehled

Svět podle Garpa
https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76669/bmid_svet-podle-garpa-YL0-76669.jpg 4 3493 3493

Román začíná příchodem Garpa na svět. Zdravotní sestra si vybrala pro početí garpa zraněného vojáka, a Garp se věnuje sportu a psaní. Má ženu i děti, ale není spokojený se svými literárními výkony, skrz což se trápí. Vedle toho si jeho žena najde milence, a dochází k tragickému okamžiku, po kterém je jejich vztah přeházen na ruby. Garp později umírá, a dozvídáme se i o dalších osudech jeho rodiny v krátkém závěrečném resumé jejich životů.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon

The World According to Garp, 1978

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Svět podle Garpa. Přihlašte se a napište ho.

LuckaRožňa
30.01.2025 3.5 z 5

Těžší rozjezd jak už to někdy u Irvinga bývá, ale druhá půlka knihy jízda. Legendární svou bizarností.,

sakro
23.01.2025 4 z 5

Těžké rozečtení, trochu chaosu, ale jamile vydržíte a prokousáváte se dál, začne se vám vše propojovat, začnete chápat a začnete se těšit na každou další stránku. Bylo to moje druhé čtení a jsem rád, že jsem se k němu odhodlal. Poprvé jsem Svět podle Garpa četl snad před třiceti lety a musím přiznat, že přestože jsem knihu dočetl, to těšení se na další stránky tehdy nepřišlo. Zřejmě mi chyběly ty odžité roky a trochu jiný pohled na svět a na život. Je třeba se oprostit od toho, že ne všechno musí být pravda a přijmout trochu absurdity, ale koneckonců o tom dobré romány jsou. A John Irving je umí. 4 hvězdy dávám proto, že přece jen potřebuji trochu lépe ohodnotit jeho pro mě kvalitnější a čtivější román, a to jsou Pravidla moštárny.

Polenta
07.01.2025 4 z 5

Přečetl jsem to už dávno ve svém roztěkaném a trochu přecitlivělém období. Časté typicky Irwingovské opakování se, bizarnosti, konfliktní a trochu jednoduché postavy, skvělá povídka Garpa Penzion Grillparzer. Neustálé očekávání tragédie. Irwing nikdy neváhá se ze svých nočních můr vypsat.

Chlípnost dohání i ty nejlepší muže tak daleko, že jednají způsobem, naprosto neodpovídajícím jejich charakteru.

Mezi lidmi, kteří nejsou schopni vyslovit to, co mají na mysli, se vždycky vyskytují jedinci se sebevražednými sklony.

Ocenění knihy (1)

1980 - National Book Award (Fiction - Paperback)

Kniha Svět podle Garpa v seznamech

v Přečtených5 659x