Tanečnice z Izu a jiné prózy přehled

Tanečnice z Izu a jiné prózy
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22685/bmid_tanecnice-z-izu-a-jine-prozy-met-22685.jpg 4 79 79

Souborné vydání Kawabatových próz: Tanečnice z Izu, Sněhová země (přel. V. Hilská), Meidžin, Deník šestnáctiletého, Povídky na dlaň (Letní střevíčky, Díky, Modlitba panen, Případ mrtvé tváře), Hiroko odchází, Město Jumiura (přel. M. Novák) a Odraz měsíce na vodě. Z japonských originálů vybrala a přeložila Vlasta Winkelhöferová.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Odeon

Izu no odoriko / 伊豆の踊り子, 1926

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tanečnice z Izu a jiné prózy. Přihlašte se a napište ho.

Saxofonista
08.10.2022 5 z 5

Stylisticky vynikající japonská drobnokresba precizní jako hra starého profesionálního hráče go.

haki34
03.09.2022 4 z 5

nalezena..v knihobudce :) a mé tušení dobrého čtení nezklamalo..Kawabatu řadím na čestné místo v poličce a děkuji, že jsem se s ním seznámila. Mistrně si hraje se slovy, kreslí pro nás exoticku atmosféru Japonska. Velmi plasticky, vidím podzimní barvy, cítím dým, sníh pod nohami. A předkládá nám přehršel vztahů mezdi jednotlivými postavami..které občas jednají pro nás, Evropany, nepochopitelným způsobem. Delší povidky a novely se mi líbily moc, povídky na dlaň byly takové..až moc jednohubkové..nejvíc z nich zaujala "Odraz měsíce na vodě", prozatím se mi daří opakovaně si na ni vzpomenout u použití kapesního zrcátka a "neseseru".
Z ostatních - již první, Tanečnice z Izu, namlsala..pokračovala Sněhová země..u obou jsem však měla pocit uspěchaného konce...takový...najedou šup úplně nečekaným směrem a konec. (Zejména Sněhová země..) jako by už nechtěl nic vymýšlet. Nebo nás chtěl donutit k zamyšlení proč takto ??
A co mě nejvíc přkvapilo - jak mě dokázala zaujmout novela Meidžin. V podstatě několik desítek stran o hře GO, kterou vůbec neznám...autorovi se ale povedlo vtáhnout mě tak do dějě, že mě fakt zajímaly jedotlivé tahy hráčů..a pomezi to nám vykresloval charakter a postavu samotného Meidžina a pak jeho vyzyvatele...jak se jen může jedna partie táhnout několik měsíců ? vždyť to není jen hra a životní styl, to je život sám...setkání tradic, starého a nového.
Děkuji za skvělý čtenářský zážitek a těším se na "Pět japonských novel", které jsem v knihobudce rovněž nalezla...

RaptoR
22.08.2022 5 z 5

Jasunari Kawabata je pro mě velkým překvapením. Povídky jsou zajímavé a chytlavé netradičním způsobem; nejedná se o příběhy plné stupňovaného, nervydrásajícího napětí. Zde je pouto se čtenářem navázáno pomocí jemných dialogů a hlubšího poznání hlavních hrdinů. Krásně citlivá práce jak se čtenáři, tak s vypravěčským uměním. Rozhodně to není pro každého. Pokud máte rádi jasně vyslovené emoce a strhující finále, knize se obloukem vyhněte. Pokud raději čtete mezi řádky, je Kawabata vaše krevní skupina.

Kniha Tanečnice z Izu a jiné prózy v seznamech