Tři vyvolení přehled

Tři vyvolení
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/545175/bmid_tri-vyvoleni.jpg 4 1565 1565

Držte si klobouky, začíná víc akce!

Literatura světová Horory Fantasy
Vydáno: audiokniha , Bookmedia

The Drawing of the Three, 1987

Interpreti: Libor Terš

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tři vyvolení. Přihlašte se a napište ho.

Adam84
04.09.2024 4 z 5

Čtenářsky přístupnější, příběhově konzistentní a přitom stále mystickou mlhou zahalený druhý díl série Temná věž.

Pokud se měl váhavý čtenář této série prvním dílem jen "prokousat" , zde už se musí najisto rozhodnout zda pokračovat. V tomto rozhodovacím procesu mu autor pomůže a zapojí do díla akční pasáže, naturalistický jazyk a svižné tempo. To vše přidává na čtivosti a verbuje nové fanoušky, přitom ty již prvním dílem vytvořené neztrácí.

Oba mnou přečtené díly zatím zdobí příjemně hutná atmosféra, zde dotvořena perfektní psychologií postav, takže další díl na sebe jistě nenechá dlouho čekat.
Laťka je vysoko a nezbyde než doufat, že vydrží.

LittleAndy
23.08.2024 5 z 5

Traja vyvolení majú oproti Pištoľníkovi jasnejšiu predstavu o svojej identite (možno okrem Detty a Odetty, hah). Pretavuje sa to do priamočiarejšieho a explicitnejšieho deja, ktorý nemá až takú silnú tendenciu k mystifikácii. Stále sa síce vynárajú nové a nové otázky, no postupne sa na niektoré začína aj odpovedať, čo uspokojivo sýti zvedavosť.
V knihe je množstvo napínavých situácií, počas ktorých som bol vo vytržení a nevedel som sa dočkať, ako dopadnú. Do takýchto vyhrotených momentov autor zasadil komplexné postavy. Každá s vlastnou identitou a osobnými motiváciami prispela k okamihom, ktoré boli pútavé, inteligentné, zmysluplné, a niekedy aj citlivé. Mnohé skvelé situácie pramenia z kultúrneho šoku, ktorý postavy zažívajú. Myslím tým predovšetkým Rolandov ponor do cudzieho sveta, ktorý je čitateľom dobre známy. Na druhej strane však tento fakt možno vnímať aj ako negatívum, keďže Roland zo svojho sveta odišiel trikrát, a vždy na to isté miesto, hoci do iného času. Možno by bolo pútavejšie, ak by navštívil aj iné svety, no viem si predstaviť, že by bolo omnoho problematickejšie všetko skĺbiť tak, aby to dávalo zmysel. Ono už prienik dvoch svetov je dostatočne komplexný na to, aby sa v tom zamotal nielen čitateľ, ale aj autor.
Traja vyvolení sú stále „len“ akýmsi úvodom k celej sérii, keďže zmyslom knihy je dať dokopy družinu, ktorá sa vyberie k tej bájnej veži. Dalo by sa to prirovnať ku skladaniu tímu na bankovú lúpež. Viem si predstaviť, že niekoho by to mohlo odradiť, no vzhľadom na rozsah celej série je pomalší rozjazd úplne v poriadku, najmä ak už aj ten rozjazd je napínavý a plný nečakaných situácií. Teším sa na samotnú „lúpež“.
A veža je stále bližšie...

ikkaku
04.07.2024 3 z 5

Po prvním dílu dost zklamání. Děj samotný nebyl špatný, ale tak polovinu, možná dvě třetiny obsahu knihy tvoří nekonečná originální a unikátní přirovnání něčeho k něčemu, co je jako něco... Celé to působí, jakoby si autor chtěl dokázat, že má neskutečnou představivost. Což zjevně má, a jednou za čas by to bylo super, ale v téhle frekvenci to působí neskutečně rušivě a zdržuje to od děje. Nemohl jsem se dočkat, až bude konec... ale ne v dobrém, bohužel.

Knižní novinky (5. týden)

26.01.2020

Kniha Tři vyvolení v seznamech