Ty chladné oči přehled

Ty chladné oči
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537155/bmid_ty-chladne-oci-662a5a7ad857c.jpg 4 874 874

Válka hraje s lidmi krutou šachovou partii, pěšáci se promíchají, na barvě uniformy tolik nesejde. Během nacistické okupace Smolenska se setkají okouzlující ruská dívka Neonila a český mladík Emil donucený bojovat za wehrmacht. Když se spolu po válce usadí v Československu, vznáší se nad nimi stigma kolaborace, a tak jim nezbývá než opatrný život ve strachu. Utají svou minulost a dokážou se po tom, co zažili, dívat na svět i jinak než chladnýma očima? A může strach ospravedlnit krutost spáchanou na jiných?... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ty chladné oči. Přihlašte se a napište ho.

knihomolkazhor
včera 4 z 5

Ty chladné oči byla pro mě první knížka od Scarlet Wilkové, kterou jsem měla dlouho na svém TBR a jsem ráda, že jsem se k její tvorbě konečně dostala.

Je to příběh, který začíná druhou světovou válkou a těch příběhů už jsem četla několik a tak jsem byla zvědavá (a doufala), že bude něčím jiný, než ostatní, co jsem četla. A byl. On totiž není jen o druhé světové válce, vlastně o ní není skoro vůbec. Díky druhé světové válce poznáme hlavní hrdinku Neonilu, kterou poté sledujeme v průběhu let po válce a také v době komunistického Československa. Tato část knihy pro mě byla často velmi složitá na čtení, jedná se o dobu, která není tolik vzdálená časově, ale pro mě je velmi vzdálená mentalitou a smýšlením lidí. Často, když čtu něco podobného je pro mě těžké se vžít do postav a zároveň si říkám, že nevím jak bych se zachovala já a že to muselo být vše velmi náročné.

Přestože to nebyla nejlepší knížka, kterou jsem kdy četla, protože jsem se nedokázala do žádné postavy vžít, k žádné postavě jsem si nedokázala vytvořit vztah. Což je pro mě v knížkách velmi důležité, ale vím, že to je subjektivní a pro někoho to může být úplně jinak. Tak jsem ráda, že jsem si knížku přečetla a ráda si od autorky přečtu něco dalšího, protože mě velmi baví její pojetí historie a příběh, který mi předala byl zajímavý. Včetně konce, za který jsem ráda, protože na tu informaci jsem čekala asi od půlky knížky.

Jsem velmi ráda, že takové knížky vznikají. Donutí mě přemýšlet a já si takovou knížku občas moc ráda přečtu.

Jana5330
předevčírem 5 z 5

Paní Wilková děkuji! Opět skvělý počin a pro mě literární zážitek. Dočetla jsme dnes a těžko se s knihou loučím, byla pro mě emotivním zážitkem. Přizpůsobit se? Nebo si zachovat čest? ...až budeš budeš rodit na hliněné podlaze v ukrutné zimě, kontrolovat své dítě, jestli dýchá a nezmrzlo, až pro něj budeš mít kostku cukru místo jídla na celý den, až budeš cítit všude pach krve a hniloby, který se Ti navždy zaryje do nosní sliznice...pak teprve můžeš hodnotit.

Formicka93
17.01.2025 5 z 5

První knížka od této autorky a velká spokojenost. Od čtení jsem se nemohla odtrhnout.

100 nejčtenějších knih roku 2024

27.12.2024

100 nejčtenějších knih roku 2023

27.12.2023

50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2023)

01.09.2023

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Kniha Ty chladné oči v seznamech

v Přečtených1 194x
v Mé knihovně227x