Ultrazpracovaní lidé: Proč nemůžeme přestat jíst věci, které nejsou jídlo, a co s tím? přehled
Chris van Tulleken

Víte, čím krmíte sebe a své děti? Vydejte se na fascinující a zároveň děsivou cestu do světa ultrazpracovaných potravin. S pomocí vědy odhalíte, co skutečně jíte a proč moderní strava vede spíše než ke zdraví a rovnováze k chronickým nemocem, duševním chorobám a závislostem. Kromě nečekaného složení běžných potravin rozkrývá Chris van Tulleken také znepokojivé výrobní procesy a zákeřné marketingové taktiky, které nás nutí po těchto chemických pochoutkách sahat znovu a znovu. Smířit se s tím ale nemusíte! Autor, který se experimentálně zkusil měsíc stravovat stejně špatně jako typický britský teenager, ukazuje, jak se závislostí na „nejídle“ úspěšně bojovat a konečně převzít vědomou kontrolu nad tím, co denně konzumujeme.... celý text
Literatura naučná Zdraví
Vydáno: 2024 , Jan MelvilOriginální název:
Ultra-Processed People: Why Do We All Eat Stuff That Isn't Food... and Why Can't We Stop?, 2023
více info...
Můj komentář
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ultrazpracovaní lidé: Proč nemůžeme přestat jíst věci, které nejsou jídlo, a co s tím?. Přihlašte se a napište ho.
Nové komentáře (9)


Určitě nesouhlasím s komentářem Dreamerx9. Kniha mi nepřišla nijak zvlášť složitě napsaná. Přesto za styl psaní dávám hvězdu dolů. Přišlo mi, že tomu chybí nějaká logická struktura. Celé to působí trochu chaotickým dojmem, je to místy hodně repetitivní a často to obsahuje úplně zbytečné informace navíc. Knize by slušelo tak o 100-150 stran méně.
Každopádně obsahuje řadu velmi zajímavých informací. A i když je řada z nich dnes už vcelku známá, knihu určitě doporučuju. Měl by si ji přečíst (a hlavně se nad ní zamyslet) opravdu každý.


V supermarketech si při nákupu oblíbené pochoutky přečíst složení ze zadní strany obalu a po pečlivém zvážení všech zdravý prospěšných a nezdravých látek se svobodně rozhodnout o její koupi... tak tohle autor knihy nikoho nenaučí, ale o to mu nejde, na to by v dnešní době čtenáři nestačilo ani dlouholeté studium chemie s potravinářským zaměřením. Úkol knihy je spíš upozornit na praktiky velkých potravinářských společností, jež vyrábí potraviny s vnitřní strukturou a složením přetvořeným tak, aby nám co nejvíce chutnaly, bez ohledu na zdravotní důsledky, vše jen za účelem maximalizace zisku.
Publikaci Chrise van Tullekena lze tedy chápat jako hlasité volání po změně, bez ohledu k opravdu velkým, na potraviny zaměřeným producentům a s vědeckým a k čtenáři laikovi přívětivým rozborem.
Jsem tedy poučen a mohu se UPF alespoň pokusit co nejvíce omezit, ale co ti ostatní... bude na opravdovou změnu jedna kniha stačit?
Související novinky (0)
Zatím zde není žádná související novinka.
Citáty z knihy (0)
Zatím zde není žádný citát z knihy.
Kniha Ultrazpracovaní lidé: Proč nemůžeme přestat jíst věci, které nejsou jídlo, a co s tím? v seznamech
v Právě čtených | 15x |
v Přečtených | 65x |
ve Čtenářské výzvě | 10x |
v Doporučených | 2x |
v Mé knihovně | 37x |
v Chystám se číst | 96x |
v dalších seznamech | 1x |
Autorovy knížky
2024 | ![]() |
Kniha by mohla být kratší , je taková zbytečně utahaná / místy nudná. I formace jsou v knize cenné a zajímavé. Ale občas mi kniha přijde místy chaotická a až moc odborná.