V jednej osobe přehled

V jednej osobe
https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/164649/bmid_v-jednej-osobe-164649.jpg 4 572 572

Irvingov trinásty román je rozprávanie o túžbe, o tajomstvách, o hľadaní sexuálnej identity a o nenaplnenej láske – manifest inakosti a ďalší autorov bildungsromán, ktorého ústrednou postavou a zároveň rozprávačom je Billy Abott, úspešný takmer sedemdesiatročný spisovateľ. Billy vyrastal v neúplnej rodine, otec ho opustil hneď po narodení, a to za záhadných okolností, „o ktorých sa doma mlčí“, jeho matka bývalého manžela naoko nenávidí a znovu sa vydá za miestneho učiteľa, Billyho teta Muriel nenávidí každého a všetko, jej manžel je alkoholik, starý otec má pílu a hrá v mestskom amatérskom divadelnom súbore, do ženských šiat sa však neprezlieka len na javisku, ale aj v civilnom živote. Je teda jasné, že Billy si od raných liet kládol zásadné otázky nielen o svojej rodine. Pod vplyvom jednej zo svojich lások, slečny Fosterovej, knihovníčky v miestnej knižnici, ktorá má tiež svoje veľké tajomstvo, Billy sexuálne precitne a užíva si naplno svoj život. ... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

In One Person , 2012


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize V jednej osobe. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (109)

Atuin
04.06.2024 4 z 5

Jako vždy u Irvinga velmi solidní čtení, pohybuje se v jemu známých hranách, v e fludnim prostředí, kde krystalizuje jeho osobitý přístup k románu zakotvený v tolik známé a dobré anglické půdě. Příběh který vás odsune do toho neuniknitelného času dospívání, proměn i představ, na prkna která znamenají život a do náruče bouře zvaný Shakespear.

Navíc je zde postava která pracuje v knihovně.

capricorn__
22.12.2022 4 z 5

Toto je teprve druhá kniha, kterou jsem od Irvinga přečetl. První byla "Pravidla moštárny", která se rychle zařadila mezi mé nejoblíbenější knihy. Počítal jsem, hlavně podle hodnocení, že "V jedné osobě" bude o něco horší, ale zaujal mě nápad. K hlavní postavě jsem si taky našel cestu, i když jsem jí ne vždycky rozuměl. Nejlépe hodnotím autorovy vyprávěčské schopnosti, dialogy a hloubku postav. Byť v knize není tolik přímé řeči, nikdy jsem se nenudil. Hvězdu nicméně strhávám za jistou nelogičnost příběhu, která mě ke konci začala rozčilovat. Nepíšu nyní ani tolik o tom, že autor koncentruje velké množství LGBT+ lidí do maloměsta (což je velmi nepravděpodobné), ale o tom, že spousta těchto postav končí prakticky stejně, z čehož mi připadalo, jako kdyby autor nevěděl, co si s nimi počít. Nebýt závěru, dám pět hvězdiček. Ve výsledku mě ale kniha velmi bavila.


Malýmedvěd
02.12.2022 4 z 5

Irving je brilantní vypravěč. Skáče v čase odbočuje, větví se a zase se vrací a to s takovou lehkostí, že stále žasnu a obdivuji ten jeho styl. Zase tu máme divného hrdinu, chce se nám ho zaškatulkovat a ohodnotit, ale Irving nám celou dobu ukazuje, že to dělat nemáme. Nicméně na konci, když už hrdinu snad opravdu všichni známe, máme právo si udělat názor a přidělit mu škatulku. Nakonec i já mu ji přidělil, ale tipl bych si, že většina lidí, stejně jako já, skončí u štítku "jiný" a možná "divný". Beru si jasné poselství knihy v tom, že tyto divné a jiné lidi máme nechat být jinými a nehodnotit je dřív než je opravdu poznáme.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (4. - 11. 9.)

02.09.2013


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha V jednej osobe v seznamech

v Právě čtených22x
v Přečtených815x
ve Čtenářské výzvě66x
v Doporučených50x
v Knihotéce378x
v Chystám se číst364x
v Chci si koupit58x
v dalších seznamech6x