V jednej osobe přehled
John Irving
Irvingov trinásty román je rozprávanie o túžbe, o tajomstvách, o hľadaní sexuálnej identity a o nenaplnenej láske – manifest inakosti a ďalší autorov bildungsromán, ktorého ústrednou postavou a zároveň rozprávačom je Billy Abott, úspešný takmer sedemdesiatročný spisovateľ. Billy vyrastal v neúplnej rodine, otec ho opustil hneď po narodení, a to za záhadných okolností, „o ktorých sa doma mlčí“, jeho matka bývalého manžela naoko nenávidí a znovu sa vydá za miestneho učiteľa, Billyho teta Muriel nenávidí každého a všetko, jej manžel je alkoholik, starý otec má pílu a hrá v mestskom amatérskom divadelnom súbore, do ženských šiat sa však neprezlieka len na javisku, ale aj v civilnom živote. Je teda jasné, že Billy si od raných liet kládol zásadné otázky nielen o svojej rodine. Pod vplyvom jednej zo svojich lások, slečny Fosterovej, knihovníčky v miestnej knižnici, ktorá má tiež svoje veľké tajomstvo, Billy sexuálne precitne a užíva si naplno svoj život. ... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2013 , Slovart (SK)Originální název:
In One Person, 2012
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize V jednej osobe. Přihlašte se a napište ho.
Veľmi silná kniha. Bolo príjemné čitať o tejto téme bez zbytočnej agresivity, nutnosti sa stoj čo stoj presadzovať a obmedzovať tým druhých. John Irving o pár rokov predbehol dobu a veľmi by ma zaujímalo ako by sa staval k tomu, ako nakoniec všetko dopadlo v reálnom nefiktívnom svete. Od prvej po poslednú stránku ma dej duržiaval veľmi zaujatého. Nádherné myšlienky, z ktorých mnohé som si musel zapísať. Prepojenia deja s Flaubertom a Shakespearom boli úplne úžasné. Toľko zrozumiteľnej symboliky! Je to kniha, ktorú si určite zase o 20 rokov prečítam veľmi rád a pozriem sa na ňu zase z iného uhla pohľadu.
Jako vždy u Irvinga velmi solidní čtení, pohybuje se v jemu známých hranách, v e fludnim prostředí, kde krystalizuje jeho osobitý přístup k románu zakotvený v tolik známé a dobré anglické půdě. Příběh který vás odsune do toho neuniknitelného času dospívání, proměn i představ, na prkna která znamenají život a do náruče bouře zvaný Shakespear.
Navíc je zde postava která pracuje v knihovně.
Knižní novinky (4. - 11. 9.)
02.09.2013
Kniha V jednej osobe v seznamech
homosexualita americká literatura sexualita transsexualita, změna pohlaví společenské romány BDSM transgender LGBT, queer, LGBT+ transvestitismus, crossdressing
2003 | Svět podle Garpa |
2005 | Pravidla moštárny |
2016 | Ulice Záhadných tajemství |
1994 | Modlitba za Owena Meanyho |
2013 | V jedné osobě |
No tak tady jsem se svým výběrem knížky šlapla vedle.
Vůbec mě to nevtáhlo do děje... nemohla jsem se začít a vlastně jsem se nutila v pokračování.
Pro mě těžké čtení.
Tento autor není nic pro mě i když podle recenzí je vidno ,že své příznivce má.
Nojo sto lidí sto chutí.
Odkládám do nedočtených.