V kruhu prvním 2 přehled
Alexandr Isajevič Solženicyn
Jeden z nejvýznamnějších ruských románů století je mnohovrstevným, ostře kritickým vyprávěním o osudech sovětské společnosti do roku 1949.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize V kruhu prvním 2. Přihlašte se a napište ho.
Stejně silné, stejně poutavé, stejně smutné, stejně absurdní jako díl první.
Člověk bez podobných zkušeností nemůže úplně pochopit pocit bezmoci a bezpráví vězňů, ale může si po přečteném více vážit toho, co považuje za samozřejmé - svobody. Moci svobodně žít, myslet, vyjadřovat se.
Kde sú prosím ďalšie vydania? Ako Biblia alebo lekárske kompendium musí byť toto dielo dostupné každej čitateľskej generácii.
Kniha V kruhu prvním 2 v seznamech
2000 | Jeden den Ivana Děnisoviče |
2011 | Souostroví Gulag: 1918–1956 |
1990 | Souostroví Gulag - 1. díl |
1991 | Rakovina |
2004 | Dvě stě let pospolu. Díl 1, Dějiny rusko-židovských vztahů v letech 1795-1916 |
Stejně kvalitní četba jako první díl, v tomto díle nezapomněl Solženicyn ani na manželky odsouzených a popisuje jejich těžké postavení a opovržení v tehdejší sovětské společnosti. Solženicyn by mohl být prorokem, při parodování soudního procesu v ,,lehárně,, s knížetem Svatoslavem padne zmínka o duševní kastraci, vypovědět ze země. Dílo V kruhu prvním bylo napsáno v roce 1968, v roce 1974 Solženicyna jako nepřítele všech pracujích SSSR, KGB zatknula, zbavila občanství, posadila do letadla a proti jeho vůli vyhostili ze země, cílová stanice NSR, Solženicyn se ocitá v džungly neznámé západní společnosti. Skvěle popsáno v jeho autobiografii Zrno mezi žernovi.