V polévce miso přehled

V polévce miso https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16529/bmid_v-polevce-miso-UIz-16529.jpg 4 491 491

Rjú Murakami, „enfant terrible“ současné japonské literatury, patří mezi nejvýraznější představitele japonské moderní prózy. Polévka miso je stejně jako tato kniha zvláštní směsí nasládlého, hořkého, kyselého a slaného. Hlavním hrdinou románu je mladík Kendži, který si na vysněnou cestu do Spojených států vydělává prováděním zahraničních, převážně amerických zákazníků nočním Tokiem. Jeho protipólem je zlověstně tajemný americký turista Frank, který si jej na několik dnů najme pro putování po těch nejpokleslejších podnicích a jehož osobnost vyvolá v Kendžim vlnu strachu a podezírání. Kniha je zároveň profesionálně zpracovaným thrillerem a promyšleným psychologickým románem s bohatým, až vizuálně působícím jazykem. Čtenář, který začne postmoderní balení thrilleru plného krutého násilí a sexu postupně loupat jako cibuli, objeví příběh o samotě, lásce a přátelství. O strachu ze života i smrti. O ztrátě vlastního já. O pokrytectví světa, ve kterém žijeme.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

In za misosúpu , 1997


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize V polévce miso. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (93)

f.enjoy69
21.02.2024 5 z 5

Po letech jsem si knížku opět s chutí přečetl (tentokrát v originále) a nezklamala. Super zápletka, nečekané rozuzlení a hlavně, na pozadí příběhu je ohromná spousta myšlenek, které nutí člověka k zamyšlení.

Pro zajímavost, tohle je obálka z originálního vydání, která se mi líbí mnohem, mnohem víc:
https://www.amazon.co.jp/%E3%82%A4%E3%83%B3-%E3%82%B6%E3%83%BB%E3%83%9F%E3%82%BD%E3%82%B9%E3%83%BC%E3%83%97-%E6%9D%91%E4%B8%8A-%E9%BE%8D/dp/4643970995

Sonyk5100
02.09.2023 3 z 5

(SPOILER) Ale ne, v Japonsku se dívky prodávají jako úplně všude jinde na světě, to je ale skandál! Jsem oprávněně zklamaná, že jsme se ani jednou nedostali k erotické scéně? A že jich tam mohlo být nespočet. Ne, místo toho čteme o tom, jak dívky brebentí a jedí rámen. A pak najednou ten brutální výjev? Ne, díky. Tuhle knihu prostě nedočtu. Možná je ale problém jen v mých očekáváních.


Dela111
05.07.2023 3 z 5

(SPOILER) Kniha V polévce miso obsahuje velmi syrově podaný příběh, který zobrazuje nejtemnější část japonské moderní společnosti. Zároveň popisuje rozporuplný vztah Japonců k Američanům, na jedné straně je to obdiv a sympatie, na druhé obavy a nedůvěra.
Příběh je podaný z pohledu japonského mladíka Kendžiho, který dělá průvodce americkému turistovi Frankovi. Ten od první chvíle působí nevypočitatelně a zlověstně. Autor stupňuje napětí až do chvíle, kdy příběh vrcholí velmi brutální násilnou scénou. Reakce Kendžiho na tu šokující scénu, jeho myšlenkové pochody vedoucí k vypořádání se s tak extrémním násilným řáděním, jsou tím nejzajímavějším z celého příběhu.
Kniha jakéhokoli asijského autora je pro mne vždy těžko uchopitelná, proto je moc nečtu. I tato byla pro mne hodně divná. Při hodnocení pomocí hvězdiček tedy zůstanu u průměru.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha V polévce miso v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených683x
ve Čtenářské výzvě36x
v Doporučených31x
v Knihotéce140x
v Chystám se číst146x
v Chci si koupit30x
v dalších seznamech8x