V zapomnění přehled
Honza Vojtíšek
Nový domov, nový začátek. Ne, minulost se nedá vrátit, ale narušené rodinné vztahy se možná dají spravit, když se všichni budou snažit. A Radek se snažit chce. S trochou štěstí a pořádnou kupou peněz by všechno mohl dát do pořádku. Samota na jihu Čech, blízko hranic s Rakouskem, se zdá naprosto ideální. Dokud se na zahradě nezačnou objevovat okurky. A Radek nezačne cítit, že se kolem jejich domu cosi plíží…... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize V zapomnění. Přihlašte se a napište ho.
Honza Vojtíšek je dle mého stále lepší a lepší. Krátký horor V zapomnění funguje od začátku tajemnou zápletkou, dobře vykreslenými kulisy a lehkým dotekem exotiky. Navíc krátká forma hororu prostě sluší a má to parádní spád. Výtka snad jen k posledním pěti stránkám, které příběh utnou snad až příliš rychle a celkově mi finále přišlo takové nedotažené. Jinak ale musím doporučit!
Jedným z mojich najobľúbenejších textov od Honzu Vojtíška je Ďáblův hřbet. Žartujem. Zdanlivo „obyčajná“ poviedka, Zahrada. Nechcem tvrdiť, že novela V zapomnení ju pripomína, na to sme príbehovo predsa len niekde inde... ale áno doprnkvančič, trochu mi ju fakt pripomenula! Cítil som sa pri čítaní mimoriadne komfortne a to od prvej vety, čo je sen každého normálneho spisovateľa, žiaľ len máloktorý dokáže písať tak dobre a zručne, že sa mu to aj reálne podarí, zaháčkovať vás doslova od prvej vety. Keďže nie sme na románovom poli, ale novelovom, text ide rovno k jadru pudla, zbytočne seba ani nás nezdržuje zbytočnými odbočkami (nechcem povedať blbosťami) a okamžite prejde rovno k veci. To prostredie je fakt jedinečné: divný dom v lone českej prírody, ktorého architektúra sa do nemalej miery nesie v japonskom duchu, v záhrade (a sme pri nej zas!) jazierko s kaprami koi, divná mačka Okurka (Okurka!) a temné a husté lesy, v ktorých sa dňom nocou potulujú kravy miestnych obyvateľov, lebo sú proste zvyknutí nezatvárať ich na noc do maštale. Vďaka sympatickým, v dobrom „banálnym“ (proste ako zo života) postavám som bol zvedavý, čo sa z toho vykľuje, lebo príbeh bol vskutku nepredvídateľný resp. som vôbec netušil, akým smerom vypáli – a prečo. V neposlednom rade musím pochváliť obálku. Michala Březina u Golden Dog už roky odvádza absolútne špičkovú prácu (určite je to jeden z najlepších autorov obálok v Čechách), ale tentoraz sa skutočne prekonal a prešiel na úplne nový level. Možno na samom konci je to trochu uponáhľané, ale zas niekedy je lepšie veci uponáhľať, než ak by sa vyčerpávajúco mali ťahať ako slimák po púšti. Názov krásny.
Planoucí koruny, Beze strachu a další knižní novinky (43. týden)
20.10.2024
Kniha V zapomnění v seznamech
2013 | Třináctá hodina |
2022 | Ďáblův hřbet |
2019 | Kazatel |
2021 | Umrlčí věnec |
2018 | Může se to stát i vám |
Snad nejkratší Zrnko, ale pořád splňuje to, co edice nabízí: vysoký standard kvality, pestrosti a zajímavých témat od různých autorů. Tady mě potěšil střet české a japonské kultury (vrátilo mě to do nostalgie teenagerských let, kdy jsem měla "japonské" období) a vzhledem k tomu, že jsem nedávno hrála Ghostwire: Tokyo, které pěkně zpracovalo různé místní legendy a potvoráky, tak jakmile se začaly objevovat okurky, měla jsem už podezření odkud vítr vane a potvrdilo se mi :) Nevadilo by mi, kdyby to bylo o chlup delší, ale beru, co je. Po dočtení mě to aspoň donutilo přemýšlet nad nezodpovězenými otázkami, které zažehly moji zvědavost :) Fajn Zrnko.