Koruna v ohrožení přehled
Raymond E. Feist
Války chaosu série
Bitva je v plném proudu. Zatímco vojska Velké Keshe postupují nezadržitelně vpřed, lord James Jamison Dasher začíná rozplétat spletité předivo, které stojí za válečnými manévry. Ukazuje se, že vyhlídka na mír nemusí být nakonec tak lákavá. Nebezpečí převratu nabírá zřetelné obrysy s každým dnem a král stále nestanovil následníka trůnu. Mladý Hal z Crydee a jeho přítel Tyr Hawkins, šampion Dvora mistrů, byli pověřeni, aby doprovodili princeznu Stephané do bezpečí. Mají ale vůbec kam jít? Pug s Magnusem usilovně pátrají po tajemném strůjci konfliktu, je možné, že mají poslední události společného jmenovatele? Zdroj: wales.cz... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2014 , WalesOriginální název:
Crown Imperilled, 2012
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Koruna v ohrožení. Přihlašte se a napište ho.
Poslední velkou silou na Midkemii, která se zatím držela v pozadí, zůstávali moredhel. Teď se tedy náčelník Arkan, Gorathův syn, vydává hledat Puga a k němu se připojuje elvandarský princ Calis. Mezi tím se bratři Martin a Brendan z Crydee snaží čelit keshanské invazi v obleženém městě Yabon. Třetí z bratrů, Hal, spolu s Tyrem Hawkinsem unikají s princeznou Stephané z Roldemu. Tři nejmocnější vládci Triagie se chystají na bezprecedentní setkání a Jimovi Dasherovi je jasné, že se u jejich dvorů skrývají zrádci. A k Pugovi s Magnusem, zkoumajícím tajemnou magickou sféru na Hadím ostrově, osídleném mírumilovnými Panthatianci, se přidávají dvě nečekané postavy. Hrací deska je tak připravena na závěrečné velké finále. Proti našim hrdinům totiž stojí nejen znovuzrozený Valheru Draken-Korin a Páni Běsů, ale i dosud neznámá síla, která se dokáže postavit samotným bohům.
Šedesát procent, ale s hodně odřenýma ušima a jen proto, že jsem fanoušek. Nehodlám zápletce vyčítat příběhovou naivitu, šablonovitost postav nebo autorovu tendenci ve vypjatých okamžicích zdlouhavě rekapitulovat dávnou historii. To jsou nešvary, na které jsem si za ta léta už zvykl. Jenže co tentokrát přehlédnout nedokážu, je mizerná koncepce. Především fakt, že Raymond E. Feist cíleně shodí veškeré předchozí dění - tedy válku o Království -, aby z něj udělal nesmyslnou předehru. Většina linií, které byly tak pěkně rozehrané, se najednou ukazuje jako nepodstatná, což je ještě podtrhnuto tím, že to nechá přiznat i samotné hrdiny. Román nakonec zachraňuje až úplný závěr, který vyvrcholí hned dvěma cliffhangery, což je ale asi ten nejprimitivnější způsob, jak člověka přinutit ke koupi dalšího dílu. Celkově mám z pokračování rozporuplný pocit, že z něj šlo vytěžit daleko víc, kdyby se tvůrce nuceně nedržel pomýlených představ o atraktivitě pohádkové fantasy, jež už je dávno za zenitem.
Kniha Koruna v ohrožení v seznamech
1996 | Mág – Učedník |
1997 | Dcera Impéria |
1996 | Mág – Mistr |
2003 | Čestný nepřítel |
1996 | Stříbrný trn |
Co bych k tomu mohla napsat jiného, než že se jedná o naprosto famózní fantasy dílo?? Všechny dějové linie si zaslouží těžký respekt stejně jako hrdinové a knihu lze pouze doporučit..