Vánoce v Praze přehled
Jaroslav Rudiš
Je 24. prosince a na pražské hlavní nádraží přijíždí z Berlína česko-německý spisovatel Jára. Namísto domluveného setkání s přáteli, jimž se nemůže dovolat, ho však čeká fantaskní pouť vylidněnou metropolí, kterou se prolínají protagonistovy melancholické vzpomínky na otce a dávnou lásku. Ve vyhlášené malostranské hospodě U Černého vola potká první z řady neobyčejných postav, jež mu o svátečním večeru budou dělat společnost: muže se zářící hlavou, který se jmenuje Kavka, ale všichni mu říkají Kafka. Náhoda jim pak do cesty přivede známou personu místního podsvětí, strach budícího Pražskýho krále, jemuž v metropoli neodolá žádný zámek. A skupinku osamělých cizinců doplní krásná Stella, vdova z Milána, jejíž nebožtík manžel byl řidičem tramvaje a Prahu nazýval nejkrásnějším italským městem. Do barvitého líčení cesty podivného čtyřlístku po obou vltavských březích vstupuje láska, samota, literatura i historie – a samozřejmě duch Vánoc.... celý text
Novely Literatura česká
Vydáno: 2024 , OneHotBookOriginální název:
Weihnachten in Prag, 2023
Interpreti: Jaroslav Rudiš
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vánoce v Praze. Přihlašte se a napište ho.
Ještě není Štědrý den, ale my jsme šli s mužem po stopách pana Rudiše, tedy abych nelhala, jeli jsme autem.
Nejdřív na Hlavní nádraží, kde jsem nebyla už mnoho let a kde jsem jako malá holčička zůstala v secesní hale úplně omráčená, myslela jsem, že jsem v kostele.
Ne, neztratila jsem se, ale zamkla jsem se v kabině WC a nemohla jsem se dostat ven.
To je vzpomínek....
Pak jsme šli do pivnice U Černého vola, kde jsme u dlouhých stolů kdysi plánovali cesty do světa, to je let....
Nu a pak k železničnímu mostu, kde jsme nepotkali ani pana Kavku, ani pana Kafku, ale několik ptáků tam létalo a představa, že jsou to básníci, spisovatelé a malíři se mi moc líbila. Kéž by to byla pravda.
A tak jsem zašeptala:
" Vltavo, Vltavo, vpřed mě unášej
Vltavo, Vltavo, polibek mi dej".
Pak už nám ( I psovi) byla zima a vám doporučuji si tuhle neobyčejnou knihu přečíst a putování po Praze za nás dokončit.
Jsem na víkend v Praze a Vánoce jsou za rohem. Stihla jsem si Vánoce v Praze nejen přečíst, ale i trochu prožít. Včetně odskočení si s kamarády "na jedno" ke Dvěma kočkám. (Celé zoologické kolečko by bylo nad naše síly.) A dojem z četby? Směs melancholie a zvláštního tepla. Krátké věty, dlouhá ticha mezi nimi. A právě to mám na Rudišovi ráda. V jeho rozhovorech je cítit pravda, i když se o ni nikdo nesnaží. Jen tak plyne, nenápadně, jako vzpomínky, co se připomenou ve výloze plné blikajících světýlek nebo při pohledu na tramvajáka ve vánoční čepičce. Každý něco ztratil a každý něco hledá. Možná štěstí. Možná jen další pivo. Něco mezi koncem a novým začátkem... Za mě spokojenost a budu zase vyhlížet další.
Žebříček nejprodávanějších knih (42. týden)
24.10.2024
Oheň v těle, Hlubiny a další knižní novinky (42. týden)
13.10.2024
Kniha Vánoce v Praze v seznamech
2021 | Winterbergova poslední cesta |
2002 | Nebe pod Berlínem |
2013 | Národní třída |
2010 | Konec punku v Helsinkách |
2018 | Český ráj |
Mě to teda zas až tolik neoslovilo. Konec se mi líbil, to vyústění, ale jinak mi to přišlo takový nějaký předvídatelný...prostě si nemyslím, že když dám do knihy kriminálníka, skoroKafku a italku, že je to hned hluboký a poetický. Kresby jsou fajn, ale tenkrokráte jsem spíše z knihy zklamán.