Večerný nepokoj přehled
Marieke Lucas Rijneveld
Románový debut Marieke Lucas Rijneveld je príbehom sedliackej rodiny, ktorú zasiahne smrť dieťaťa. Z pohľadu dospievajúcej Jas sledujeme, ako sa s touto stratou vyrovnávajú jednotliví členovia rodiny. V zármutku sa utápajúci rodičia nevnímajú, ako sa im z rúk postupne vymykajú životy dcér Hanny a Jas i syna Obbeho. Jas, ktorá sa cíti nepochopená, sa so svojimi súrodencami utieka k erotickým rituálom a túžby upiera k „druhej strane", aby aspoň vo svojich predstavách unikla tomu, čo na ňu dolieha - bezútešnému vidieckemu prostrediu, chladným rodinným vzťahom a prísnosti kalvínskej komunity.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2021 , Slovart (SK)Originální název:
De avond is ongemak, 2018
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Večerný nepokoj. Přihlašte se a napište ho.

Pokud tíseň nepřichází s večerem, přichází s touhle knížkou. Naturalistické tak moc, že cítíte tu tíživou domácí atmosféru, bolest připínáčku, pach dobytka, který ulpívá na oblečení i ve vlasech. Ošíváte se, když dojde na "dětské hry". A přejete si, aby už spolu sakra začali mluvit. Nebo aspoň s Bundou. Celé je to vlastně nepříjemné, zneklidňující a plné hnusu, ale zároveň psané barvitým jazykem a se spoustou opravdu krásných metafor. Tahle knížka není pro každého a vlastně si nejsem jistá, jestli v rozpoložení, ve kterém se mi dostala do rukou, byla vhodná i pro mě.

Silná, traumatizující témata podaná velmi barvitým jazykem. Snaha šokovat a jít až na hranu (nebo spíš za ni) je zjevná, chtěná a znepokojující. Proto je čtení místy dost psychicky namáhavé.
Knižní novinky (47. týden)
21.11.2021
Knižní novinky (41. týden)
10.10.2021
Ocenění knihy (1)
2020 -
Man Booker International Prize
Kniha Večerný nepokoj v seznamech
v Mé knihovně | 85x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
Jelikož jsem nejprve četl “Ty moje skvostné zvířátko", tak pro mě krávy, Hitler a pindíci nebyli ničím novým, vlastně to bylo důvěrně známé prostředí. Vyprávění je křehké, intenzivní, nekompromisně, místy až krutě upřímné. Bunda je chytrá, citlivá a má úžasný vhled do své situace, ale tím víc si uvědomuje, že je ztracená a že potřebuje někoho, kdo ji zachrání. A pomoc nepřichází ani od rodičů, ani od veterináře, ani od staršovstva, ani od Boha. V podstatě je to skvělá studie traumatu, obzvláště traumatického působení temné stránky náboženství.
“Každá ztráta v sobě nese všechny předchozí pokusy udržet si něco, oč člověk nechce přijít, ale přesto se toho musí vzdát. Od pytlíku plného nádherných kuliček a vzácných skleněnek po mého bráchu. Ve ztrátě nalézáme sami sebe a jsme tím, kým jsme: bytostmi zranitelnými jako neopeřená ptáčata, která sem tam vypadnou z hnízda a doufají, že je tam zase někdo vrátí.