Velká iluze? Esej o Evropě přehled
Tony Judt
V eseji nazvaném Velká iluze?, poprvé publikovaném roku 1996, předložil Tony Judt skeptickou, pronikavou a hluboce předvídavou úvahu o politické situaci v Evropě a o otázkách, jimž kontinent čelí na prahu nového tisíciletí. Jaké jsou reálné vyhlídky na rozšíření Evropské unie a kde je hranice, po jejímž překročení přejde rozšiřování v rozpad? Které státy mají „patřit k Evropě“ a podle jakých kritérií? Čím je Evropa definována a jak máme přemýšlet o její budoucnosti? Pokud – jak tvrdí Judt – je mýtus jednotné Evropy příliš abstraktní na to, aby si mohl zajistit hlubší loajalitu voličů, a pokud nám mnohdy naopak brání najít řešení konkrétních problémů, pak bude všeobecně prospěšné podrobit jej kritickému rozboru. Judtova mistrovská analýza vytyčuje centrum diskuse a uchovává si relevanci i po více než dvaceti letech.... celý text
Literatura světová Fejetony, eseje Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: 2020 , ProstorOriginální název:
A Grand Illusion?: An Essay on Europe, 1996
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Velká iluze? Esej o Evropě. Přihlašte se a napište ho.
Neuvěřitelné plácání britského eurointelektuála, který poukazuje na nejrůznější rozdíly v Evropě a nevnímá trám ve vlastním oku a sice to, že nejoddělenějším státem Evropy je Velká Británie, která Evropu nazývá Kontinentem. Názorně se to ukázalo vystoupením Velké Británie z EU.
Čteno dnes z pohledu čtenáře ze střední Evropy je to hodně zajímaví čtení. Kniha byla napsána v 90. letech. V době, kdy se EU rozšiřovala směrem na východ a na východ. Autor zde na základě historických analogií analyzuje, co to je "Evropa," kde začíná a kde končí. Kdo do ní patří a kdo už ne.
Zajímavé je, že už v roce 1996 předpokládal Judt problémy, s jakými se EU potýká a už tehdy varoval, že by se o nich nemělo mlčet a zametat je pod koberec.
Za nejcennější ovšem považuji tu část, kdy se autor drží svého kopyta. V prvních kapitolách popisuje poválečnou dobu, analyzuje hospodářský zázrak, k jakému došlo a varuje, abychom to samé neočekávali od "poválečné" (míněno po skončení studené války) Evropy 90. let.
Kniha má mnoho skvělých myšlenek.
A nebojte, opravdu není jen pro euroskeptiky. Judt sjednocené Evropě fandí. Jen v její budoucnost tak nějak nevěří.
Kniha Velká iluze? Esej o Evropě v seznamech
Evropská unie Evropa politologické eseje
2007 | Poválečná Evropa: Dějiny od roku 1945 |
2011 | Zle se vede zemi |
2019 | Zapomenuté 20. století |
2013 | Intelektuál ve dvacátém století: Rozhovor Timothyho Snydera s Tonym Judtem |
2016 | Penzion vzpomínek |
Velmi zajímavé pojednání o Evropě a její budoucnosti napsané v roce 1996. Autor píše, že je to dílo euroskeptické (což mě trochu odrazovalo), ale ve skutečnosti tomu tak není. První tři kapitoly jsou výborné a popisují ducha a vzájemné vnímání západní a východní Evropy. To mě opravdu chytlo a dost jsem se v tom jako východoevropan našel. Třetí kapitola o budoucnosti Evropy je dost mimo. Predikce se naštěstí nevyplnila, ale i zde jsou zajímavé signály, na které je třeba si dát v celé Evropě pozor. Prostě super esej