Velká láska malých rozměrů přehled

Velká láska malých rozměrů
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/377331/bmid_velka-laska-malych-rozmeru-tPg-377331.jpg 4 38 38

Diego Vasquez byl obdařen úžasným talentem a jeho obrazy zdobí sevillské kostely, do vínku však dostal také groteskně malé tělo, které mu přináší mnoho trápení a posměchu. Když ho okouzlí překrásná Mencia, raději to nepřizná ani svému jedinému příteli (a snad ani sám sobě), a smutek a beznaděj skrývá za hradbou ironie a cynismu. Dáma má ale vlastní hlavu a vlastní plány – a k těm patří i to, že by se ráda učila malovat od skutečného mistra. Jejich setkáním začíná příběh lásky a nenávisti, přátelství a zrady, závisti, uražené pýchy a pomsty, který se odehrává na sklonku reconquisty a zavede nás do sevillských krčem a kostelů, do kobek inkvizice, ale i do emírova paláce v Granadě a jeho harému. Dostane nakonec tahle nesourodá dvojice vůbec šanci být spolu?... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , BB art

A Great Love of Small Proportion, 2016

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Velká láska malých rozměrů. Přihlašte se a napište ho.

Dámaskloboukem
20.11.2021 4 z 5

Krásný výlet několik set kilometru jihozápadně a několik set let zpátky.
Zaujal mě obrázek na obalu a teď tipuji, komu to oko asi patří? Menicii? Catalině? Žádné z nich?
Ono je to asi jedno, hlavně, že to dobre dopadlo.:)

Pavlaj
03.04.2021 5 z 5

Konečně historický román, který je skvěle napsaný, napínavý a přestože obsahuje milostný příběh, není to stupidní harlekýnka. Bavila mě zápletka, krásný jazyk, dobová kulisa reconquisty, postavy, Diegovy cynické postřehy, všechno. Asi jsem našla dalšího oblíbeného autora.

soukroma
12.10.2020 3 z 5

Silně romanticko-dobrodružný příběh ve známých historických kulisách španělské reconquisty na konci 15. století. Sevilla a Granada, ortodoxní křesťanské tažení Torquemady (Úřadu velkého inkvizitora Svaté inkvizice pro potírání hříšného kacířství) proti konvertitům, židům a později Maurům, království proti sultanátu.
Historie je zde ale příliš pouhou kulisou; navíc mi příběh připadal často povědomý - něco podobného jsem v moderním podání četla dříve u jiných autorů. Jakkoli tedy čtivé, mně to moc nedalo. 70% (mnohé jiné autorovy knihy jsou lepší, např. Aztécká perla, která by klidně mohla volně navazovat...nebýt mnohem dříve napsaná)

"Od té doby, co člověk našel Boha, neustále kvůli němu bojuje."
...
"Teď už mi nepatří ani mé vlastní myšlenky? Copak nestačí, že říkám, co ode mě lidé chtějí slyšet, a že maluju, co chtějí namalovat - ať už je to cokoli? Můj pradědeček byl žid. Kdyby se někdy vrátili muslimové, budu Maur. A jestli mi někdy někdo přiloží meč na krk a řekne mi, že Bůh je obrovská sépie, tak mu to odkývám." (slova Diego Vásqueze, hlavního hrdiny, malíře, o kterém se mi zatím nepodařilo nalézt žádnou informaci)

V epilogu je pěkně naznačeno, jak nepěkně se bude doba vyvíjet dál, po opuštění Granady emírovým dvorem 2. ledna 1492:
"Brzy nato měl Kolumbus vydláždit Evropanům cestu k šíření chamtivosti a náboženského fanatismu reconquisty do celého světa."

Kniha Velká láska malých rozměrů v seznamech

Španělsko Granada

Colin Falconer (p)