Vlčí píseň přehled
Travis John Klune
Green Creek série
1. díl
Když se chlapec – nyní muž – z domu na konci cesty vrátí, může Ox ignorovat píseň, která mezi nimi zní? Oxovi bylo dvanáct, když mu jeho tatínek udělil velmi cennou lekci. Prohlásil, že Ox za nic nestojí a lidi ho nikdy nepochopí. Pak odešel. Oxovi bylo šestnáct, když na cestě potkal chlapce, chlapce, který mluvil a mluvil a mluvil. Ox později zjistil, že před tímto dnem chlapec nepromluvil skoro dva roky a že patří k rodině, která se nastěhovala do domu na konci ulice. Oxovi bylo sedmnáct, když odhalil chlapcovo tajemství, které zbarvilo svět okolo něj do odstínů červené a oranžové a fialové, alfy a bety a omegy. Oxovi bylo třiadvacet, když do města vtrhli vrahové a zanechali mu díru v hlavě i v srdci. Chlapec se pustil za netvorem s pomstou ve svých krvavě rudých očích a nechal Oxe, aby poskládal střípky svého života zpátky dohromady sám. Od toho osudného dne uplynuly tři roky – a chlapec je zpátky. Jenže teď je z něj muž a Ox už nemůže dál ignorovat píseň, která mezi nimi zní. Urban fantasy série Green Creek je jedním z autorových starších děl, kterým si vybudoval věrnou čtenářskou základnu. Řídí se tropy typickými pro vlkodlačí romance, důraz ale klade nejen na obvyklé pouto mezi předurčenými partnery, ale hlavně na tzv. „found family“ – rodinu, kterou si vybíráme. Stejně jako ve svých ostatních knihách se i zde věnuje TJ Klune tématu sebehodnoty, vyloučení ze společnosti a komplikovaných, často nezdravých vztahů (a tomu, jak je transformovat či opustit).... celý text
Literatura světová
Vydáno: 2024 , AudiotekaOriginální název:
Wolfsong, 2016
Interpreti: Josef Kubáník
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vlčí píseň. Přihlašte se a napište ho.
Tak tohle bylo divné čtení. Napřed jsem si myslela, že autor už to dost přehání s tou všeobjímající láskou pro všechny a ke všemu a ke všem. Tady to bylo opravdu na sílu. Nevěřila jsem jim to ani vteřinu. Ox, kolem které se celý příběh motá, nemá mobil, natož internet, ve škole je za přihlouplého otloukánka, ale rozhodně ví, že je bi? Pak nastala zajímavější část. Nazvala bych to Ze života vlků, ehm ehm. Taky to bylo divné, ale přibližování světů, tak jak je vidí autor, je většinou zábavné. V téhle části to byl klasický, čtivý Klune. Postavy vykreslil jako sympaťáky, v podstatě nikdo nemá žádnou špatnou vlastnost. Jen Oxi neustále trpí tím, že mu otec, který ho opustil, řekl, že je k ničemu a lidi na něj budou kydat sračky. A trpí tím 3/4 knihy. Já tím trpěla taky. Asi chápu, co tím chtěl autor říct. Každý dospíváme v jiném tempu a s tím, co jsme dostali do vínku se vyrovnáváme jinak. Ale mluvit o tom pořád a pořád a pořád? Bylo to otravné. Obzvlášť, když se Oxovi stále nedostávalo slov, protože je hlupák ( to je jeho replika). Taky se mi moc nelíbily dialogy. Krátké, jednoduché věty. Každé druhé slovo bylo "dobře". No a na závěr jsem opravdu nebyla připravená a bylo to nemilé. Gay porno. Mám přečtené všechny autorovi knihy a opravdu mě nadchl jeho přístup k jiným než hetero vztahům. Ale tímhle dílkem mě zklamal. A abych nezapomněla. Četli jste Stmívání? No, autor zjevně taky...
Nuž, nevedel som do čoho idem. Stačili mi prvky fantasy a viac som neriešil, takže celá kniha bola jedno veľké, pomaly sa odhaľujúce prekvapenie. Ale napriek všetkému, bolo to príjemné čítanie a neľutujem to.
TJ Klune je však pre mňa nováčikom, s ktorého tvorbou som sa doteraz ešte nestretol a ťažko povedať či by sa to zmenilo, nebyť práve 'Piesne vlka'.
Jeho rukopis a celkový štýl je naozaj jedinečný a osobitý. Kniha si ma vďaka tomu hneď získala a začítal som sa do nej raz dva. Dokonca som sa na jej čítanie vždy tešil. Nie je to však fantasy v pravom slova zmysle, skôr to tiahne k tomu YA či NA a celá tá vec s vlkmi je skôr také pozlátko. Lenže to mi vôbec nevadilo. Videl som recenzie, kde sa ľudia sťažovali na jej 448 stranový rozsah, ale mne to nevadilo. A nevadilo mi to ani skrz to, že tých doslova akčných scén tu bolo v podstate pramálo. Srdcom tohto príbehu je dospievanie, sebapoznávanie, budovanie vzťahov (rodinných, kamarátskych aj milostných) či akési definovanie lásky a posúvanie jej hraníc.
Veľmi sa mi tu tiež páčil opis prostredia, ale hlavne vývoj postáv a ich dialógy. Pôsobili jednoducho, ale popritom "mocne". Akoby bolo každé jedno slovo vystavané na pevných neoblomných základoch. Síce sa občas niektoré pasáže a slovné spojenia zbytočne opakovali, ale dá sa to prehliadnuť. Čo ma však veľmi štve a mrzí bol ten nevhodný slovník. Neviem či to je povinnosť NA kníh, ale fakt mi to vadilo! Čítať dokola to sprosté vyjadrovanie hodné možno tak niekoho po lobotómií nebolo vôbec príjemné. A ešte menej príjemné boli všetky tie bi-gay pasáže. Áno, áno. Nevedel som, že to tu bude a už vôbec nie v takom rozsahu a forme.
Najviac ma zarazilo, že Ox mal rád ženy, no neskôr zistil, že mu nevadia ani muži. Zvláštne, že ako náhle sa definoval za bisexuála, v knihe zrazu nebola ani jedna scéna, ktorá by sa po romantickej či milostnej stránke týkala muža a ženy. Zrazu bolo všade iba teplo. Áno, autor si to poistil tak, že vlkolakom je to "jedno". Ale také okaté pretláčanie lgbt som fakt nečakal. A to nehovorím o samotných sex-scénach, ktorých však našťastie tak veľa nebolo. Keď sa tým prekúšete, v jadre ide o slušnú knihu.
Dotek zmaru, Ďábelské srdce a další knižní novinky (22. týden)
26.05.2024
Kniha Vlčí píseň v seznamech
2022 | Dům v blankytně modrém moři |
2022 | Pod šeptajícími dveřmi |
2023 | V životech loutek |
2024 | Vlčí píseň |
2024 | Někde za mořem |
Tak s touto sérií asi budu mít problémy. Nevím, zda je to tím tématem, nebo některými scénami, co se mi vypálily do hlavy a asi bych je tam nepotřeboval. Příběh jako takový spěje ke svému finále asi i napínavě. Místy jsem se docela bavil. Pokud o to šlo, zřejmě splnila kniha účel. Po dalším díle jistě sáhnu taky! Je to přece TJ Klune:)