Vlci z Cally přehled
Stephen King
Temná věž / Temná veža série
3. vydání Magická směs fantasy a hororu, vizionářská série Stephena Kinga, která se nepodobá ničemu, co jste kdy četli Tentokrát cestovatele nečekaně vyhledají vesničané, kteří je požádají o pomoc, neboť jsou sužováni bytostmi, jež nazývají Vlky. O pistolnících z rodu Eldova je totiž známo, že žádost o pomoc nikdy neodmítnou. Ale i zdánlivé zdržení může znamenat komplikovanou ztrátu na cestě Paprsku. Po vrcholném utkání ve skleněném paláci s Rolandovým dávným známým a po strašlivém odhalení se čas opět změní. Cestovatelé pochopí, že je někdo přenesl zpátky na stezku Paprsku. Hned poté objeví vzkaz: „Vzdejte se Věže. To je poslední varování."... celý text
Literatura světová Horory Fantasy
Vydáno: 2020 , Beta-DobrovskýOriginální název:
Wolves of the Calla, 2003
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vlci z Cally. Přihlašte se a napište ho.
Vlci z Cally boli v mnohom podobní predchádzajúcej knihe Čarodej a Sklo. Takmer celá kniha sa odohrávala na jednom mieste a ka-tet sa k Veži nepriblížil (aspoň nie geograficky). Ak mi však na Čarodejovi a Skle trochu prekážalo pomalé tempo, tak pri Vlkoch som takýto nedostatok nepociťoval. Asi to bolo spôsobené tým, že nešlo o rozprávanie príbehu z minulosti, ale aktuálne prežívanie Rolandovej družiny. Okrem toho bol príbeh obohatený o rozprávanie Callahana, ktorého prítomnosť je už sama osebe obohacujúca. Jeho putovanie po Amerike po udalostiach Salem's Lot boli pútavé a pokojne by vydali na plnohodnotné pokračovanie tejto knihy.
Ďalej oceňujem aj odbočky do New Yorku, ktoré vždy ozvláštnili príbeh a prepojil ho s ďalšími udalosťami a postavami. Zároveň to bola príjemná zmena od Cally, čo určite prispelo k tomu, že sa dej nestal jednotvárnym. Prispeli k tomu však určite aj postavy, keďže asi prvýkrát som nemal pocit, že vďaka ka všetko dobre dopadne a sú chránení božou rukou. Každá z postáv si prechádzala svojimi problémami, čo viedlo k napätiu medzi nimi samotnými. Všetko to viedlo k vyvrcholeniu v závere knihy, kde sa okrem rozdelenia ka-tet uskutočnil aj veľký boj s Vlkmi. Na druhú stranu však musím priznať, že som čakal nejaký komplexnejší plán a epickejší súboj. Problém to ale nebol, lebo aj všetko, čo tomu predchádzalo, bolo zábavné a pútavé. S knihou som sa nikam neponáhľal. Čítal som pomaly a vychutnával som si to. Teším sa na posledné dva diely a som zvedavý, ako sa autorovi podarilo zakomponovať samého seba do príbehu.
Poznáte ten pocit, keď vás kniha neustále rozčuľuje, s každou prečítanou stránkou pocit rozčarovania rastie, ale napriek tomu pokračujete v čítaní? Nuž, presne tak som to mal s Vlkmi z Cally. Príbeh sa neposunie ani o centimeter bližšie k Temnej veži, len s časom to pekne máva, posun raz sem, raz tam. Jednoducho, pán King po automobilovej nehode potreboval naplácať na stránky knihy všetko, čo ho ťažilo, lenže je to presne ako s Jamesom Hetfieldom, keď sa potreboval vykecať z alkoholovej závislosti a Metallica vydala album St. Anger, ktorý sa nedá počúvať, len rozčuľuje. Okrem toho má kniha 770 strán a to čakanie na niečo, čo sa odohrá na 30tich stranách, to je necelých 5% z celkového nákladu, ktorý je však pomerne riedky. Škoda, ako celok sklamanie, ako samostatný western, celkom v pohode.
Knižní novinky (21. týden)
17.05.2020
Knižní novinky (19. týden)
03.05.2020
Knižní novinky (26. týden)
23.06.2019
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2016 | To |
Vlci z Cally jako westernová pocta zahalená hávem žánrového mišmaše.
Jsem překvapen, ale pátý díl Temné věže mne nečekaně odsunul k menšině těch méně spokojených.
A důvodů je víc. Ten hlavní je autorova viditelná snaha dostat do jednoho dílu příliš mnoho z toho, co se mu v hlavě při tvůrčím aktu urodilo a mne to přiznám se trochu zahltilo a počas celého čtení ne a ne si vše spojit v nějaký jednotný a sympaticky uhlazený literární komplet.
Přílišná rozvláčnost je důvod druhý a byl by mnou odpuštěn, ale jen dech beroucím závěrem... jenže ten nepřišel.
No a poslední důvod je fakt, že po předchozím retrospektivním díle jsem už pravda čekal i nějaký ten citelný posun směrem k Temné věži... také marně.
Sečteno, beru tento díl jako Kingovo drobné klopýtnutí v sérii, které zdaleka nemá sílu mne odradit od čtenářského putování k Temné věži. A kdo ví, snad na konci přičtu tomuto dílu zpětně větší důležitost.