Vojna nemá ženskú tvár přehled
Světlana Alexandrovna Alexijevič
Výpovede a spomienky žien, ktoré sa ocitli uprostred zápasu sovietskeho ľudu s nepriateľom.
Literatura faktu Válečné Biografie a memoáry
Vydáno: 1990 , PravdaOriginální název:
У войны - не женское лицо (U vojny ně ženskoje lico), 1984
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vojna nemá ženskú tvár. Přihlašte se a napište ho.
Bez zbytečné ideologie,bez patosu.Ty ženy si vytrpěly peklo.Skládám velikou úctu.Snad jen ještě citát z knihy.
"Vy jste spisovatelka.Tak něco vymyslete.Něco krásnýho.Bez vší,špíny a zvratků...Bez pachu vodky a krve...Něco jinýho,ne tak strašnýho ,jako je život..."
A.I.Medvedkinová
„Zavírali všechny, kdo byli v zajetí, přežili v německém lágru - zkrátka všechny, kteří viděli Evropu. A mohli vyprávět, jak žijou lidé tam. Bez komunistů. Po Vítězství všichni zmlkli. Byli zase zticha a báli se jako před válkou."
„Dříví jsem v životě asi viděla míň než mrtvol… A jak strašný býval boj zblízka, boj muže proti muži… S napřaženým bodákem. Člověk z toho kolikrát až začínal koktat a trvalo několik dní, než se mu vrátila normální řeč. Copak tohle může pochopit někdo, kdo tam nebyl? Jak se to vlastně má vyprávět? Jak se u toho tvářit? Tak mi sama řekni: jak se mám tvářit, když ti vykládám takové věci? Jiní to dokážou, ale já ne. Já pláču. A přitom je toho zapotřebí, aby to tu zůstalo. Musíme to sdělit. Někde ve světě se musí uchovat náš křik. Náš kvil...“
Ocenění knihy (1)
2011 -
Angelus, Literacka Nagroda Europy Środkowej
Kniha Vojna nemá ženskú tvár v seznamech
druhá světová válka (1939–1945) vzpomínky Sovětský svaz partyzáni ženy v 2. světové válce Rudá armáda cenzura ženy v armádě ženy a válka
2017 | Modlitba za Černobyl – kronika budoucnosti |
2015 | Doba z druhé ruky |
2016 | Zinkoví chlapci |
1986 | Válka nemá ženskou tvář |
2018 | Poslední svědci: Sólo pro dětský hlas |
Pohnutá, syrová kniha o válce z pohledu žen, které se jí aktivně účastnily. A to nejen jako zdravotní sestry a lékařky, ale také jako pilotky, řidičky, obsluhy protiletecké obrany, dělostřelkyně, odstřelovačky. Chce se mi skoro říct, že ženská do války nepatři, protože navzdory síle, obětavosti a hrdinství, je to zkrátka křehká (nikoliv slabá!) bytost. Pocit je tím silnější, čím na mě ze stránek knihy promlouvají nikoliv mladé bojovnice Velké Vlastenecké války, ale babičky, veteránky, o které se vlastní stát potom nedokázal pořádně postarat. Stejně jako o muže.
Ženský pohled vnáší i do svrabu války, a nebo spíše právě tam, jistou něhu a ženskost, skrze které jsou jakékoliv strasti a prožitky války tak nějak tragičtější, citlivější, smutnější.
Při vzpomínce na knihu se mi vybaví dvě věci. Pasáž z mého oblíbeného filmu, ve které hlavní protagonista říká, že nepřítelem není podle něho nepřítel jako takový, ale je jím sama válka. A druhá, kdy jedna z žen vypovídá příběh o Rusovi a Němci, kterak jsou společně dovezeni do nemocnice a Rus říká sestře, aby se nejprve podívala na Němce. Když se ho sestra zeptá proč, že je to přeci nepřítel, odvětí jí ruský voják že je to v první řadě taky člověk, a jde mu o krk, tak ať se na něj podívá. Záblesk lidství a života uprostřed smrti.