Všetky tie maličkosti přehled

Všetky tie maličkosti https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482509/bmid_vsetky-tie-malickosti-sYE-482509.jpg 4 447 447

Bill Furlong predáva uhlie, rašelinu, antracit, koks a drevené dosky. Je manželom a otcom piatich dcér. Píše sa rok 1985. V Írsku. V krajine neslávne známych Magdalénskych práčovní. Okolie Billa nabáda, aby viedol usporiadaný, skromný, nenápadný život. Čosi hlboko zakódované v jeho minulosti a v jeho vnútri ho však ťaží a vyzýva, aby prekročil vlastný rubikon. Blížia sa Vianoce, čas pokoja, radosti, ale najmä nádeje – že zajtra bude lepšie, že zajtra bude človek lepší. Írskej spisovateľke Claire Keegan vychádza v Artfore už druhé dielo, prvým bola kniha Fo(s)ter. A opäť, typicky a v neopakovateľnej atmosfére, sme aj v novele Všetky tie maličkosti vovádzaní do najhlbších záhybov citlivej duše v drsnom svete, snažíme sa všímať si najzraniteľnejších... Veď keď nie na Vianoce, tak kedy potom?dosky. Je manželom a otcom piatich dcér.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Artforum (SK)
Originální název:

Small Things Like These , 2021


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Všetky tie maličkosti. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (114)

milan2310
předevčírem 5 z 5

Hladivé, hořko sladké

lynxir
20.05.2024 2 z 5

Ani po dodatečném přečtení komentáře paní Alice Hyrmanové McElveen ze stránek iliteratura.cz, která se poměrně razantně a nekompromisně vyjadřuje ke kvalitě překladu této knihy do češtiny, si nemyslím, že „každé slovo je tu přesně to správné slovo na správném místě, výsledek rezonuje a hluboce dojímá“. A připodobňovat dílo autorky k dílům Čechova či Hemingwaye mi připadá přinejmenším velmi nadsazené. Tipuji si, že na rozdíl ode dvou výše uvedných si na autorku za pár let nikdo ani nevzpomene. Nu, čas ukáže.


Carlita.cte
13.05.2024 5 z 5

Můj návrat ke čtení je lemovaný útlými knihami, snad na nic většího nemám energii, nebo se pořádně nedokážu začíst, nebo jen chci mít něco "dokončeno" ve smysluplném čase. Paradoxem je, že Takové maličkosti jsem četla s takovým nadšením, že bych uvítala, kdyby knížka byla pětkrát delší. Vlastně jsem si uvědomila, jak sympatické je po čase číst něco tak hezky stručně napsaného, poetického i drsného zároveň. Něco, co neplýtvá slovy a opisy, ale přesto vyznívá silně. O Takových maličkostech jsem nevěděla nic, ale ta obálka od Pietera Bruegela mi utkvěla v paměti a knížka si mě v knihovně našla. Vlastně mi připomněla jiného oblíbeného irského autora Josepha O´Connora.
.
Je to příběh poctivý, vykresluje něco z Dickensovské tradice - kouzlo rodinného krbu i drsnost světa tam venku. Časově je hodně neukotvený a přestože se má odehrávat v 80. letech, působí, jakoby se vše dělo o třicet i více let dříve. Hlavní postava Bill Furlong prochází jakousi krizí středního věku, řeší, co v jeho životě má doopravdy smysl kromě jeho ženy a pěti dcer. Děj - opentlený příjemnou vánoční atmosférou a rituály - zdá se vůbec nesměřuje k tématu neblaze proslulých Magdaleniných prádelen. Jen mírně a nenápadně plyne jako zlověstná řeka Barrow. Krásný text o naději a lásce, který bude určitě moderní vánoční/zimní klasikou.

všechny komentáře

Související novinky (2)

6 knih ze Čtenářského klubu knihkupectví Martinus.cz

15.06.2023


Knižní novinky (45. týden)

07.11.2021


Citáty z knihy (4)

Když odmítnete člověku vodu, nosí to smůlu.


Byl byste tak hodný a řekl mi,kam tahle cesta vede? Tahle cesta vede tam, kam chceš jít, chlapče.


Sám sebe se ptal, jestli se z něj nestal člověk vydaný na milost dveřím - nestrávil snad nejlepší část života tím, že před nějakými stál a čekal, až se otevřou?


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Všetky tie maličkosti v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených557x
ve Čtenářské výzvě105x
v Doporučených32x
v Knihotéce139x
v Chystám se číst439x
v Chci si koupit84x
v dalších seznamech6x