Vzdálená hvězda přehled
Roberto Bolaño
Útlý román Vzdálená hvězda vznikl rozpracováním posledního příběhu Nacistické literatury v Americe. Vypravěč líčí se směsí hrůzy a fascinace několik epizod ze života básníka, s nímž se seznámil počátkem 70. let na básnické dílně a pak se s ním znovu setkal až po Pinochetově puči – vlastně ne s ním, ale s jeho „vzdušnou poezií“, verši psanými na oblohu tryskami letadla. Pátrání po tom, kdo tento básník-válečný pilot vlastně je, co znamená umění pro život a kolik cizích životů je někdo svému svéráznému umění ochoten obětovat, tvoří páteř vyprávění plného odboček dalších příběhů. Kniha, považovaná literárními kritiky za jedno z nejpodstatnějších Bolañových děl, je bajkou nehodnou následování o podvodném umělci, jenž místo jakékoli etiky dbal pouze na estetiku, a další z variant Bolañova hledání podob moderního zla.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2017 , ArgoOriginální název:
Estrella distante, 1996
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vzdálená hvězda. Přihlašte se a napište ho.
Výborné! Rozvinutí jedné povídky z Nacistické literatury v Americe (i když ta na mě ve své hutnosti zapůsobila silněji - jedná se opravdu o jednu z nejlepších v celé knize). Zde se mi nejvíce vybavuje scéna (banální?) smrti jedné z vedlejších postav (str. 74) - často nad ní přemýšlím..
Kniha mě první kapitolou naprosto vtáhla. Těšila jsem se, že se nechám unášet latinskoamerickou melancholií, naladila jsem se na autorovu notu a pak - pak to celé vyšumělo do nikam a zanechalo ve mě jen zklamání, že jsem nedostala víc. Dávám Vzdálené hvězdě plusové body za to, že ve mně vzbudila zájem o další autorovu tvorbu, které jsem se dosud vyhýbala.
Kniha Vzdálená hvězda v seznamech
2012 | 2666 |
2008 | Divocí detektivové |
2013 | Třetí říše |
2005 | Chilské nokturno |
2011 | Nacistická literatura v Americe |
Táto útla kniha predstavuje moje prvé stretnutie so svetoznámym čilským autorom Robertom Bolañom. Musím sa priznať, že sa mi vôbec nepáčila. Dej je síce zo začiatku pútavý, ale ako celok mi to prišlo skôr len výstredné, než nejak obohacujúce. Stále netuším či mi ušla nejaká podstatná informácia ukrytá pod pokrievkou alebo ten záver skutočne nemá pointu. Veľkou nevýhodou knihy je, že obsahuje početné odkazy na dejiny Čile, ale autor čitateľovi nič nevysvetlí. Jednoducho predpokladá, že kontext udalostí pozná. To, že o dejinách tejto krajiny nič neviem je síce môj problém, ale myslím si, že predsa len by bolo dobre aspoň bazálne veci vysvetliť. Autorov štýl je popisný, obsahuje minimum dialógov a postavy sú pre mňa osobne nijaké. Nezapamätal som si ich, zistil som o nich minimum informácii a boli mi úplne ľahostajné. Vzdialená hviezda je taký skutočne zvláštny kokteil fikcie a skutočnosti. Ústrednou témou je, predpokladám, zlo ako také. Toto je kniha pre fajnšmekrov, možno skôr skutočných znalcov literatúry a milovníkov experimentálnej prózy, než pre bežného čitateľa. Mrzí ma to, ale musím dať jednu hviezdičku. Z tejto knihy som si nedokázal nič odniesť.