Vzhůru k obloze přehled

Vzhůru k obloze
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414498/bmid_vzhuru-k-obloze-VDu-414498.jpg 5 267 267

Planety, na kterých může žít člověk, jsou obdařeny atmosférou. Ale Detritus má ještě něco navíc. Suťový pás, který pokrývá nebe od obzoru k obzoru. Jen občas se v jednom místě rozestoupí a jsou vidět hvězdy. A někdo je i slyší... Dospívající dívka Spensa vyrůstá ve všeobecném opovržení, její otec se v historické bitvě proti invazním Krellům údajně zachoval jako zbabělec a její sny, že by ho následovala v kariéře pilotky hvězdné stíhačky, jsou značně nereálné. Přesto se však nehodlá vzdát. Snaží se dívat dál a výš než ostatní. Snaží se pochopit, co se kdysi stalo jejímu otci. Proč lidstvo muselo hledat azyl na téhle odlehlé planetě. A kdo jsou Krellové, kteří se snaží zlikvidovat jejich civilizaci. Její cesta ji postupně vede k závěru, že vysoko nad suťovým pásem se nacházejí odpovědi na její otázky. Musí se však naučit naslouchat řeči hvězd.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Talpress

Skyward, 2018

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vzhůru k obloze. Přihlašte se a napište ho.

Nelly
dnes 5 z 5

Úžasná knížka - ani nevím, proč mi tato série dosud unikala. Knihou profrčíte jako stíhačka a užijete si skvělý, neotřelý sc-ifi příběh. Už se těším na další díly.

jitka_dankova
16.12.2024 5 z 5

První díl fascinující young adult sci-fi pentalogie plné nových přátelství a boje o své místo (nejen) v galaxii. A taky jde sérii plnou stíhaček! Kdo by to byl řekl, že si doslova zamiluji tohle "top gun sci-fi s dívčí hrdinkou". Já si s hodnocením dala načas, abych nejprve objevila vše, co tahle série nabízí a neposuzovala v komentáři jen první díl popisující cestu odstrkované outsiderky za svým snem, kterým je létání. Autor bravurně vpletl do série tolik témat! Za hlavní červenou linku táhnoucí se všemi díly osobně považuji především navazování přátelství a naslouchání a pochopení druhých, ať jsou sebevíc odlišní. A tohle mne při čtení dojímalo zas a zas a celá série se mi tak zapsala nesmazatelně do srdce a budu se ke čtení ráda vracet.
Co vás tady tedy čeká? Prostředí vojenské školy a vojenské hierarchie, souboje ve stíhačkách i tajemní mimozemšťané a spousta dronů. Čekají vás půvabně vtipné rozhovory s umělou inteligencí i netypický domácí mazlíček. Čeká vás v dalších dílech špinonážní příběhová linka i podrobné detektivní pátrání po tajemství historie tohoto úžasného světa z budoucnosti. Nebude chybět ani dobrodružné putování džunglí a náročné poznávání sebe sama (ehm, neoblíbený málo akční 3. díl s nižším hodnocením ale prosím, dejte mu šanci a čtěte dál, stojí to fakt za to!). Jo, a romantická linka tu je nakonec taky... na pár řádcích a ani omylem to na ní celé nestojí, ale pro pořádek píšu, že tu něco maličko je. Také bohužel v sérii umírá několik postav, především v prvním díle, a právě jejich smrt a vyrovnání se s ní je pro další děj podstatné. Já to zvládla a četla dál, myslím, že autor umí velmi pěkně psát a předat sdělení o ztrátě pěkně a srozumitelně a ne tak depresivně. No a nechybí taky zvláštní superschopnosti.
Jsem nadšená, že jsem našla knihy, které se v určitých detailech podobají mé oblíbené sérii Aurora a maličko i Akta Illuminae. Rozhovory s vesmírnou lodí mi chvilkami připomněly můj oblíbený starý seriál Knightrider. Prostředí letecké školy se stíhačkami mi připomnělo Top Gun a pár detailů ze složité politky celého vesmírného společenství mi připomnělo krapítek Dunu. Prostě paráda! Doporučuji tohle fascinující scifi pro mladé (young adult) neminout a ponořit se do světa, který Brandon Sanderson vytvořil.

Svatoslav
25.08.2024 4 z 5

Mé historicky první setkání se Sandersonem nedopadlo vůbec špatně. Skyward je po celou dobu čtení solidní relax young adult variací na Top Gun s tahem na silné 3. To by nesměla přiletět závěrečná třetina se silou krellského orkánu a veškerou tří hvězdnou pohodu rozmetat. Závěrečný twist slibuje mnohé a já se nemohu dočkat, co následující části z tohohle universe poodhalí. Hvězdná čtyřka jako vyšitá!

Vychází Čtenářský diář 2023, Sváděj mě a další knižní novinky (35. týden)

28.08.2022

Kniha Vzhůru k obloze v seznamech