Za projevenou milost přehled

Za projevenou milost
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/131873/bmid_za-projevenou-milost-Qe2-131873.jpg 3 10 10

Carverovsky úsporně psané příběhy neapolské rodačky odrážejí pulzující život metropole italské Kampánie se všemi jeho protiklady a zaujmou neotřelým zpracováním témat spojených se světem neapolské camorry i obecně lidských problémů autorčiných hrdinek: mladé ženy donucené převzít po smrti druha jeho práci drogového dealera, třicátnice, jež pomalu pohřbívá někdejší sny o kariéře, i úspěšné kurátorky výtvarného umění konfrontované s tíživým citovým dilematem s tragickými důsledky. Útlá kniha, s níž se Parrellová nepřehlédnutelně prosadila na italské literární scéně, figurovala mezi finalisty prestižní ceny Strega a nepochybně patří k tomu nejlepšímu z italské prózy posledního desetiletí. Knih se skládá ze čtyř povídek líčících příběhy neapolských obyvatel. Trvalé zaměstnání s placeným pojištěním, i takovou podobu má v Neapoli milost shůry. Ve čtyřech povídkách ze současnosti poznáváme tvrdou realitu města ovládaného mafiánským systémem, jenž vnucuje životu svérázná pravidla. Protagonisté jednotlivých povídek pocházejí z odlišných společenských vrstev, liší se jejich zkušenosti, touhy i sny. Autorčinou doménou je skica, citlivá a živá v lince, přesná v detailech. Setkání, která čtenářům nabízí, jsou krátká, zato nesmírně intenzivní.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Per grazia ricevuta, 2005


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Za projevenou milost. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (4)

Aisha.H
30.05.2022 3 z 5

Hmm, nejlepší byla první povídka. Druhá jakž takž. A pak mne to přestalo bavit. Monotónní a vleklé.

Palivo
16.11.2016 3 z 5

Další z kniha z mé nejoblíbenější edice "Vejde-se-do-kapsy-u-kalhot." 4 povídky z Itálie, kdy jsou hlavní hrdinky ženy a kolem nich všudypřítomný zmar. Předpokládám, že takhle tristně se v Itálii žije všem, kdo nepracují v pizzerii nebo špageťárně. O těchto pochutinách ostatně v knize nebylo ani jedno slovo. Jak je to možné, netuším. To je jako napsat knihu o alkoholu a nezmínit Oldu Kaisera. Po dvou prvních povídkách bych dal ještě 4 hvězdy, jenže ty další dvě byly slabší, páč tam nebyla žádná mafije ani prostituce. I přesto bych knihu doporučil všem mladým dívkám, které si myslí, že život stojí za prd, když se jim vybije baterka v iPhonu.


Sparkling
29.06.2016 2 z 5

Čekala jsem něco ve stylu Sylwie Chutnik, dynamické, silné příběhy, jen zasazené ne do polského, ale do italského prostředí. Kniha se mi ale zdála mdlá a utahaná.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Za projevenou milost v seznamech

v Přečtených12x
v Knihotéce8x
v Chystám se číst7x
v Chci si koupit2x

Štítky knihy

mafie povídky italská literatura Neapol Camorra

Autorovy další knížky

Valeria Parrella
italská, 1974
2012  54%Za projevenou milost
2020  51%Encyklopédia ženy
Skrýt reklamy