Zabij, nebo budeš zabit. Kniha druhá přehled
Ed Brubaker
Zabij, nebo budeš zabit série
< 2. díl
V úvodu druhé knihy série oceňovaných noirových mistrů se pro našeho hrdinu, samozvaného mstitele Dylana, věci konečně začínají obracet k lepšímu. Má od lékaře předepsané správné léky, mstitelskou kariéru zdárně ukončil a jeho osobní démon, zdá se, nenávratně zmizel. Takže je asi všechno v nejlepším pořádku, ne? No, bylo by, kdyby ruská mafie stále zatvrzele nepátrala po maskovaném muži, který zabil Bogdana, oblíbeného bratrance nejvyššího šéfa. A v momentě, kdy se tato brutální organizace Dylanovi konečně dostane na stopu, bude náš hrdina opět postaven před známou volbu… ZABIJ, NEBO BUDEŠ ZABIT. Nová úspěšná série ZABIJ, NEBO BUDEŠ ZABIT – od oceňovaných tvůrců komiksů CRIMINAL, FATALE a ZATMÍVAČKA – je podvratný pohled na mstitelský žánr, ultrafialový reflektor osvětlující nefunkční a nespravedlivý svět kolem nás. „Využívá prvky kriminálního žánru a psychologického i nadpřirozeného hororu, aby nám nabídla takový pohled na mstitelský kánon, jaký tady ještě nebyl… Rozhodně to není pro děti – ale ostatní by to určitě neměli propást.“ – Library Journal... celý text
Literatura světová Komiksy
Vydáno: 2022 , BB artOriginální název:
Kill or be Killed. Vol. 2, 2017
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zabij, nebo budeš zabit. Kniha druhá. Přihlašte se a napište ho.
Odhalení na konci první knihy Dylana přinutí se začít víc hrabat ve své hlavě... chce usměrnit vlny, uzavřít svoji dráhu mstitele, nezavléct Kiru do nebezpečí a vše napravit, ale démon se začne zjevovat v každém momentě jeho života, poté, co postupně odhalí další rodinné souvislosti, "rodinnou kletbu" a tak nakonec hrdina končí ve cvokárně, mezitím jeho práci začne napodobovat někdo jiný a policistka, která po něm od začátku pátrá konečně dává díly skládačky dohromady, zatímco vše spěje ke konci, který mi nádechem hodně připomněl komiksy a vyprávění z Maxe Paynea (respektive speciálně z druhého dílu 'The Fall of Max Payne', který jsem svého času často hrál, i zde byl nekompromisní hrdina, femme fatale, ruská mafie a odsud pochází i moje oblíbená věta "There Are No Happy Endings" a jak můžete čekat, v podobné náladě končí i tento příběh, jen místo nočního deště je v něm denní sníh). Svět vás zlomí. Všechny ideje, které o něm můžete mít... nejsou pravda, je to nejspíš jen jedna z dalších lží systému (ale to není nic novýho). Jak říká Tommy, hrdina Mafie, během svého konce, "Víte, svět se neřídí zákonama, svět říděj lidi." Vaše akce budou mít následky. Škoda, že Ed Brubaker nenabízí něco trochu hlubšího a osobitějšího - tím myslím obsahově, protože stylizací a tempem je to dobrá záležitost. Přišlo mi ale že 'Zabij, nebo budeš zabit' je jen na přeskáčku vyprávěný příběh mstitele, jak sám na konci dodává, protože takhle chaotický je život, který na vás skočí a vy nevíte, co se děje... jenže ve výsledku je příběh velmi lineární a vlastně nepřekvapující a myslím si, že z toho motivu se dalo vyždímat více. Jen občas přijde autor s nějakou myšlenkou, ale líbil se mi konec, kde: I. konce hrdinů jsou často kvůli blbé chybě; II. chceme vidět jiný konec a III. vaše práce a život zanechává v lidech stopu. (...) Solidní žánrový komiks je tohle ale určitě a jako TV adaptace by to mohlo být obstojné. Nebudu lhát, že jsem to nehltal.
Druhý díl je lepší, než ten první. Dylan už zde není tolik pod vlivem démona, ať už je či není skutečný. To ale neznamená, že by se vzdal svého vraždění. Dylan totiž zjistí, že není dobré naštvat mafii, která hledá své nepřátele tak dlouho, dokud je nenajde. A tak mu nezbývá, než si to s mafií, která mu pomalu šlape na paty, nadobro vyřídit.
Hotel Ville a další knižní novinky (26. týden)
26.06.2022
Kaligrafie zlomu, Vražedná mysl a další knižní novinky (23. týden)
05.06.2022
„Součástí tvé nemoci je sabotáž sama sebe, Dylane.“
„Znal jsem nejmíň půl tuctu Dylanů a jedním z nich byla holka.“
„Je neuvěřitelný, jak přesvědčivý dokážou bejt klidnej hlas a brokovnice namířená na vaši hlavu.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Zabij, nebo budeš zabit. Kniha druhá v seznamech
2013 | Batman: Kameňák a další příběhy |
2011 | Captain America: Omnibus: Kniha první |
2012 | Každý je zločinec |
2020 | Zatmívačka |
2015 | Poslední z nevinných |
Tento druhý díl hodně pestrý, v závěru napínavý. Moc se mi líbila ilustrace, která dokonale vystihuje i pocity postav. Závěr skončil tak, jak měl.