Zázemí přehled
Jana Šrámková
Třetí prozaická kniha mladé autorky je citlivou osobní výpovědí, v níž autorka kombinuje postřehy z jejího dnešního života se vzpomínkami na svou babičku. Není náhodné, jestliže se Šrámková přiznává k četbě nejznámějšího díla Boženy Němcové. I autorčina babička zaujímá totiž v této próze důstojné místo a stává se vlastně její hlavní postavou. Šrámková s nostalgickou něhou vzpomíná na ženu, která se během jejího dětství pro ni stala nenahraditelnou oporou. V myšlenkách se vrací k jejímu domu se zahradou, kde procházela studenými chodbami a trávila šťastné okamžiky v hlubokém ušáku, v němž snila o tajemných předmětech, uschovaných na půdě, kam sama nesměla. Autorčino vyprávění je prodchnuto duchem rodinného souladu a harmonie, jež pro ni představují jednu z nejvyšších hodnot mezilidských vztahů a jsou předpokladem pro vytvoření pevného citového zázemí. Plynulý tok textu je prokládán odbočkami, v nichž autorka vyslovuje své nálady a dojmy ze současnosti, v nichž se střídá jemná skepse a obavy s chvílemi štěstí a radosti.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zázemí. Přihlašte se a napište ho.
Myslím si, že to je neprávem opomíjený klenot, který kdyby četli dospívající, mohlo by jim to pomoci nastavit zrcadlo, pomoci zvolnit a ocenit se. Mimořádně citlivě napsané, Šrámková je mimořádný talent.
Melancholická kniha napsaná velmi pěkným, příjemným a bohatým jazykem. Kniha o vnitřní bolesti a vzpomínání. Chtěla bych takhle hezky popsat, co cítím. Asi to není kniha pro každého. Mně se ale líbila.
37 nově přidaných eknih zdarma
23.05.2020
Knižní novinky (9. - 16. 5.)
09.05.2013
Kniha Zázemí v seznamech
2008 | Hruškadóttir |
2013 | Zázemí |
2017 | Dům číslo 226 |
2017 | Bratři v poli |
2022 | Fánek Hvězdoplavec |
Krásná, jemná, něžná a melancholická kniha. Vzpomínání na dětství. Dojemné a silné. Přečtu si ráda další knihu!