Zítra přijde Olah (2023) | Databáze knih

Zítra přijde Olah přehled

Zítra přijde Olah
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518866/bmid_zitra-prijde-olah-eZk-518866.jpg 4 105 105

Bylo nás pět za časů normalizace – tak by se dal charakterizovat tragikomický román ze šumavského pohraničí, líčený očima Michala Zídka, žáka 7. C vimperské Základní školy československo-sovětského přátelství. On a jeho spolužáci národnostně pestrého původu – tak charakteristického pro pohraniční pásmo – prožívají svá chlapecká dobrodružství, hrají si na indiány, užívají si školních radostí a starostí. Zdobí budovatelské nástěnky, běhají při branném cvičení v plynových maskách… A tváří v tvář zákeřným praktikám soudruhů učitelů, lampasáků, šikanujících deváťáků, drsných dívek i nečekané tragické smrti jednoho z kamarádů vstupují z prostoru dětských her do prostoru dospělosti.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zítra přijde Olah. Přihlašte se a napište ho.

marketa3815
13.02.2025 audiokniha 4 z 5

Knížka mě bavila moc, jako Husákovo dítě jsem dětství prožívala podobně, i když ve středních Čechách. I s cikánskými spolužáky to bylo stejné, zjevili se, dohnali učitelky k nepříčetnosti a zmizeli do zvláštní školy. Jak moc se naší generaci komouši dostali do hlav dokazuje, že všichni známe tu dementní ruskou odrhovačku a okamžitě se nám začne přehrávat. Je tu i dost humorných momentů, ale mně ta hořkost humor hodně přebíjí.

Katka2382
07.02.2025 5 z 5

Skvělá kniha která pobaví a někteří i zavzpomínají.

Kaduri
12.12.2024 audiokniha 3.5 z 5

Audiokniha.
Príbeh kamarátov, siedmakov ZŠ vo Vimperku, odohrávajúci sa v 80-tych rokoch 20. storočia. V "zlatých časoch" socializmu.
A tak som si pripomenula, ako sa žilo.
Buzerácia žiakov v škole, kádrové posudky, lampasáci, branné cvičenia v plynových maskách... Len nevytŕčať z davu, "držať hubu a krok", ako vravieval môj dedko.
A aj keď som sa pri počúvaní bavila nad absurditou toho systému, myslím, že sa z námetu dalo vyťažiť viac.
Koniec divne useknutý... Druhá možnosť je, že som nemala celú audioknihu:).

28. ročník Literární ceny Knižního klubu zná vítěze!

06.09.2023

Pád Númenoru, Panský dům a další knižní novinky (36. týden)

03.09.2023

Ocenění knihy (1)