Zrcadla jsou zvláštní věc: Dva rozhovory přehled
Jorge Luis Borges

Rozhovory s věhlasným argentinským spisovatelem a básníkem se obsahově dotýkají základních filozofických otázek.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zrcadla jsou zvláštní věc: Dva rozhovory. Přihlašte se a napište ho.

Krátký rozhovor, který mi ale připadá dost špatně přeložený, nebo nepříliš vystihující Borgese jako člověka.
Přišlo mi, že to někdo vydal jen na kšeft, proto to i tak redakčně odflinkl.
„Každý, kdo oslepne, začne jinak vnímat čas.“
„Když jsem nebyl slepý, musel jsem zaplňovat svůj čas různými věcmi. Nyní ne. Prostě žiju.“
„Přítomný okamžik je zatížen minulostí a má strach z budoucnosti.“
Kniha Zrcadla jsou zvláštní věc: Dva rozhovory v seznamech
v Mé knihovně | 18x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
1989 | ![]() |
2009 | ![]() |
1990 | ![]() |
1999 | ![]() |
1978 | ![]() |
K edici Malá díla zaniklého nakladatelství Votobia mám nostalgický vztah, neb na knižní trh v devadesátých letech postupně dodávalo díla, která dřív běžně nebývala k mání, navíc za poměrně únosné ceny, takže byl člověk ochoten překousnout i méně povedený překlad. Dva rozhovory představují stárnoucího a již slepého Borgese pár let před smrtí nejenom jako spisovatele, ale také básníka. Především však jako člověka, kterému se ztrátou zraku zcela změnil způsob vnímání času. S častými odkazy na díla jeho oblíbených autorů je útlá knížka zároveň podnětným průvodcem po malé části jeho knihovny.