Zvuk slunečních hodin přehled
Hana Andronikova
Román vynalézavým způsobem spojuje několik rovin a časových pásem - Baťův Zlín, Indii třicátých let, poválečnou Ameriku. Před čtenářem se odvíjí strhující příběh, v jehož centru stojí milostný vztah Tomáše Kepplera a židovské dívky Ráchel viděný očima jejich syna Daniela. Za svůj debutový román získala autorka v roce 2002 ocenění Magnesia Litera v kategorii Objev roku.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zvuk slunečních hodin. Přihlašte se a napište ho.
Po prvních pár stránkách mě kniha pohltila a nepustila. Moc me bavila první část o Indii a poznávání jiné kultury, druhá část z koncentračního tábora, tu bych nepotřebovala číst. Takové věci by měl člověk vědět - přečíst v pár dobrých knihách. Ale protože už mám několik za sebou, další přidávat nepotřebuju. Akorát mě to uvádí do deprese. Nicméně celá kniha je psána velmi zvláštním stylem, hodně přeskakuje mezi vypravěči, což mě velmi bavilo a udržovalo v pozoru. Plno myšlenek a vět mě velmi vzalo u srdce a budu si je ještě dlouho pamatovat. Děkuji autorce za to a neskutečně mě mrzí, že jsme o ni všichni čtenáři přišli.
Knihu jsem objevila čistě náhodou v e-knihách zdarma a zaujala mě její anotace, proto jsem si ji přiřadila do výzvy. Překvapivě mě velice bavila celá kniha, přestože se děj odehrával v rozmanitých místech. Ráda jsem se dozvěděla o Baťovo aktivitách v Indii, neměla jsem ponětí, že tam vybudoval nějaké město. Část odehrávající se za války byla velmi smutná, naštěstí ne moc dlouhá. A setkání, které příběhy obou rodin propojilo, bylo taky velice dojemné. Jsem ráda, že jsem knihu objevila a určitě se k ní ještě někdy vrátím.
Krvavý román, Obraz Doriana Graye a dalších 75 eknih zdarma ke stažení
09.01.2025
6. září bude vyhlášen vítěz Literární ceny Knižního klubu
26.08.2016
„S diplomacií se dá zvládnout každý mužský, to si pamatuj, Rejčko. Jenom žádné scény, žádný tyátr. S tím bys daleko nedošla. Rozčílená manželka, to je hotová pohroma. To nemají rádi. Nefunguje to. Jenom hezky pianko, všecko odkývat, ano, tatínku, máš pravdu, tatínku, ty to přece musíš vědět, tatínku. A pak si to udělat po svém. To je ženská diplomacie. (Zvuk slunečních hodin)“
„Nikoho z lidí, které doopravdy miluješ, nemůžeš nikdy ztratit. (Zvuk slunečních hodin)“
Ocenění knihy (2)
2002 -
Magnesia Litera
(Litera za objev roku)
2001 -
Literární cena Knižního klubu
Kniha Zvuk slunečních hodin v seznamech
v Přečtených | 1 783x |
v Mé knihovně | 361x |
Indie koncentrační tábory prvotina láska česká literatura Zlín (Gottwaldov) ságy holokaust, holocaust historické romány Magnesia LiteraAutorovy další knížky
2001 | Zvuk slunečních hodin |
2010 | Nebe nemá dno |
2014 | Vzpomínky, co neuletí |
2002 | Srdce na udici |
Magický realismus! A Ráchel je jeho středobodem! Kam se hrabe Màrquéz.
Úžasná kniha.