14. Humbooktip..

recenze

Šepot kouzel (2023) 3 z 5 / strana394
Šepot kouzel

Když se ponoříte do stránek Šepotu kouzel, možná budete mít pocit, že už jste něco podobného četli. Čarodějná škola, elementární magie, kouzelnický turnaj. (Svým způsobem mi to trochu připomínalo Ohnivý pohár.) Nicméně postupem času zjistíte, že jsou tu i zajímavé nové prvky, které tak dodávají příběhu na originalitě. Autorka do děje začlenila hned několik zvratů, což alespoň trochu zvyšuje šanci, že vás třeba kniha v něčem překvapí.

Autorčin styl psaní je zábavný, čtivý a dokáže vás do příběhu rychle vtáhnout. Autorka dobře vykresluje prostředí a novou zemi, ale hodně věcí je tu popsáno pouze okrajově. Jde spíš o nakouknutí do nového magického světa, uvidíme, jak to bude v dalších dílech.

Dost mě překvapil zvrat ke konci knihy, to jsem nečekala a kniha si díky tomu vylepšila mé závěrečné hodnocení. Knihu bych doporučila čtenářům, kteří s YA fantasy teprve začínají. Pro nás “zkušenější neměl tento příběh moc co nabídnout. Proto taky moc nechápu, jak to, že tento titul nese označení “14. Humbooktip, za mě jsou daleko lepší knihy, které se toto označení zaslouží.

Hlavní hrdinka Eira splňuje všechny požadavky na typickou vyvolenou. Oplývá schopnostmi, které nikdo jiný nemá, a ačkoliv je abnormálně nadaná, úplně si to neuvědomuje. Je to tichá dívenka, která se spíše žije ve stínu svého staršího bratra, snaží se na sebe moc neupozorňovat a je raději zabořená do stránek knih. Nicméně moc se mi líbil vývoj její postavy. Z ustrašené mladé holky se pomalu stává slečna, která odmítá skákat, jak ostatní pískají a bere si svůj život do vlastních rukou. Absolutně se mi ale nelíbilo chování její “rodiny, která ji vlastně až citově vydírala a hrála ji na city, jen aby se podřídila tomu, co chtějí oni...

Celý příběh i postavy jsou zahaleny tajemstvím a my snad máme ještě víc otázek než na začátku. Rozhodně z příběhu jde ještě hodně těžit, zajímá mě minulost Cullena, chci se víc dozvědět o Meru a o elfech. V zahraničí jsou další díly hodnoceny velmi pozitivně. Já se sama ještě musím rozhodnout, jestli se do pokračování budu pouštět.
Hodnocení: 3.7/5

Knížku jsem četla v rámci spolupráce s nakladatestvím Albatrosmedia.
IG: @strana394


Šepot kouzel Šepot kouzel Elise Kova

Někomu jdou stíny v patách, někdo v nich žije. Fantasy ve stylu hitu Kouzla rodu Thornů. Osmnáctiletá Eira Landanová je nejzavrhovanější učnicí v Čarodějné věži. Stále ji dusí srovnávání s jejím starším bratrem, šepot magie i v... více


Komentáře (0)

Přidat komentář