Bardugo jako adult autor?

recenze

Familiár (2024) / Katy347
Familiár

Z Bardugo se pomalu, ale jistě stává mistr spisovatel v temných adult fantasy věcech. Bardugo načíná takový mezi žánr – využívá tropes a systémy, které známe z YA fantasy, ale přidává tomu na explicitnosti a barvitosti čímž to ztrácí momentum, kdy by to ještě mohlo jako young adult fungovat. Můj postoj k těmhle příběhovým tendencím je nejasný – moc ráda bych viděla nepředvídatelný, zajímavý kus nesvázaný romantičností a ideály, ale autorka se tomuhle vyhýbá a stále využívá taktiku šťastných konců bez kompromisů, který mi k tomu adult zařazení už tolik nesedí. Zároveň, ale autorka vytváří krásný příběh, který jsem si zvládla zamilovat i přes svůj nesouhlas k dokonalému světu a tak jí to asi i pro tentokrát odpustím.
Familiár nám nabídne moji oblíbenou temnou atmosféru, v příběhu sledujeme dobový střet křesťanství s jinými náboženstvími a jakým způsobem na to reagují lidé (za mě moc hezky zpracováno), zároveň vám kniha nabídne zajímavé a dynamické postavy – charaktery se hodně mění, vyvíjejí, jejich přístupy a hodnoty se přeskupují skrz příběh a to mě bavilo moc, ještě v kombinaci s tím jak skvěle bylo to budování napsané.
Je to čtivé, což částečně zajišťuje i romantická linka, která tady má v příběhu důležitou roli a připomíná romanci z knihy Neviditelný život Addie LaRue. Mě ta láska překvapivě hodně bavila – má to fajn vývoj, autorka uvěřitelně tvoří city mezi postavami a já jí díky tomu nemám co vytknout.
A tak mám zase Bardugo o ždibec radši než dřív. Skvělá kniha, která mě bavila, pohladila a ve výsledku málem dovedla až k slzám. 5/5*
Kniha čtena a revenzována v rámci #spoluprace s @humbook_blogeri @humbook


Familiár Familiár Leigh Bardugo

V ošuntělém domě uprostřed Madridu si posluhovačka Luzia Cotadová pomáhá střípky magie, aby přečkala dny nekonečné dřiny. Když jsou její skrývané schopnosti odhaleny, je Luzia vržena do světa věštců, svatých mužů a podvodníků, kde... více


Komentáře (0)

Přidat komentář