Sláva dýňové královně??
recenze
Sláva Dýňové královně: Ukradené Vánoce Tima Burtona (2024) / Katy347Sláva dýňové královně je kniha rozvíjející příběh mého milovaného filmu Můra noční předvánoční (v aj the Nightmare before christmas). Po přečtení můžu smutně zhodnotit, že tady fakt nebylo rozvíjení příběhu třeba.
Tahle knížka mě strašně zklamala. Můžu začít vyjmenováváním toho, jak postavy neměly žádnou pořádnou energii, prostředí bylo ploché a nezajímavé a jak všechno v kontrastu s nápaditostí a kreativitou původního filmu strašně nefungovalo. Ale vždycky se asi budeme vracet k tomu, že to nedávalo smysl.
Začátek příběhu zněl slibně, rozvíjení Sallyina charakteru, který ve filmu neměl prakticky žádný prostor je fajn námět. Ale pak se to tak nějak… rozpadlo. Autorka z nějakého důvodu cítila potřebu přidat Sally novou backstory a to i přes fakt, že její původ byl ve filmu jasně definovaný a dalo se na něm krásně stavět. Ufff, teď když o tom mluvím zase se lehce rozčiluju. Přišlo mi to smutné, špatné a extrémně urážlivé vůči původnímu filmu.
A teď když odhlédneme od subjektivního naštvání nad tím, že mi Ershaw kazí můj oblíbený film vymýšlením nesmyslů, můžeme se vrátit k diskuzi o tom jak neuměle je to napsané.
Neustálé opakování frází, omílání informací tak často, že kdybych si dala panáka pokaždé když mi autorka bude připomínat, že Sally, ano vskutku, je hadrová panenka byla bych na plech během dvou kapitol. Budování postav ani prostředí jí šíleně nejde. Autorka přece nemůže psát knihu o filmu, který je založený na atmosféře, když sama není schopná skrze text vykřesat ani jiskřičku kouzla a děsivosti, která je Burtonovkám vlastní. Vedlejší postavy totálně zapadly, žádná zajímavá práce s jejich existencí, přesto jich v knize najdeme neskutečné množství.
Doufala jsem ve fajn návrat do něčeho co mám ráda. Trochu jsem zapomněla, že tyhle rádoby vykrádačky ikonických klasik mě hrozně nebaví. A do toho že to nebylo příběhově funkční to ani není moc dobře napsané. Ale hej! Celkem rychle se to četlo, to tomu asi můžeme přičíst k dobru.
Sláva Dýňové královně: Ukradené Vánoce Tima Burtona Shea Ernshaw
A co bylo dál? Pokračování záhrobní filmové romance od Tima Burtona. Novopečená Dýňová královna Sally zbožňuje Jacka Skellingtona každým centimetrem svých tkaných stehů. Kéž by to mohla říct i o své roli královny města Halloween!... více