Čepel tajemství - YA fantasy

recenze

Čepel tajemství (2023) 4 z 5 / Msomaji
Čepel tajemství

Osmnáctiletá Ziva trpí úzkostmi a vyhýbá se lidem. Nejlépe jí je, když může trávit čas ve své kovárně, a protože díky magii jsou její výrobky jedinečné, dostane velmi důležitou zakázku. Ziva tuto výzvu přijme pod příslibem, že se její život změní. V tu chvíli sama netuší, jak velká změna jí čeká...

Young adult fantasy se poslední dobou řadí na můj seznam dost často, dokonce bych se nebála říct, že jsem tomuto žánru propadla. Záleží však na anotaci zda mě zaujme, a tady jsem viděla slovo "magie" a bylo rozhodnuto.

Čepel tajemství je první díl duologie Kovářka osudu a je to naprosto skvělá záležitost. Tahle oddechová fantasy, plná nečekaných událostí, mě od první stránky pohltila a nemohla jsem se od ní odtrhnout. Je výborně napsaná, neuvěřitelně čtivá a dokonce i vtipná. Jistě se ptáte, zda má i nějaká negativa, na to mohu odpovědět ano, jedno malinkaté. Dle mého názoru je v tomto případě anotace trochu zavádějící, proto pokud máte krapet pochybnosti, moc na anotaci nedejte.

Velmi mě překvapila postava Zivy, která trpí úzkostmi. I přesto, že je očividně hezká a nadaná, není to žádná superhrdinka a je přesným opakem své sestry, která je naopak velmi společenská. Řekla bych, že autorka vsadila na spravnou notu, když zařadila i humor a sarkasmus. A hlavně se jí povedlo sestavit skvělou partu lidí, kde je každý úplně jiný, ale vzájemně se skvěle doplňují.

Děj je zprvu poklidný, na akčnosti nabere až trochu později, ale vůbec to nevadí. Je zde i několik šokujích odhalení, lehká romantická linka, ale musím upozornit, že konec je otevřený a nutně budete chtít, stejně jako já, další díl. Já už se teď nemohu dočkat!

Malinkanto mě mrzí, že české vydání nemá mapu, ale nevadí, bez toho můžu být, protože jinak je to prostě "boží"!

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Albatros Media (CPress)


Čepel tajemství Čepel tajemství Tricia Levenseller

Osmnáctiletá Ziva se odjakživa vyhýbá lidem. Lék na svoje úzkosti hledá v kovárně, kde díky svému nadání pro magii vytváří jedinečné zbraně s ohromující silou. Jednoho dne dostane zakázku na výrobu meče, který dokáže ukrást tajems... více


Komentáře (0)

Přidat komentář