Chřtán – druhý díl švédské krimi

recenze

Chřtán (2024) 4 z 5 / Kizuizi
Chřtán

Za recenzní výtisk v rámci spolupráce děkuji nakladatelství Argo

Je to opuštěná vesnice, kde jsou jen prázdné domy. Některé z nich se musí přemístit a tak je potřeba je zkontrolovat. Jenže v tom jednom se něco ozývá, i když se jim to možná jen zdá... kdepak, ty zvuky jdou ze sklepa...

Prvním dílem téhle série byla kniha Vývrat a i když vím, že ne každému sedla, a já z ní byla nadšená. Proto jsem měla neskutečnou radost, když jsem zjistila, že bude vycházet druhý díl a rozhodně nejsem zklamaná ani tentokrát.

Chřtán je opět skvělá severská krimi, která na první díl nepřímo navazuje. Případ jako takový je zde uzavřen, ale rozvíjí se zde životy hlavních postav a připomínají se jejich předešlé příběhy. (Pokud jste Vývrat nečetli, až tak to nevadí, jen občas bude pár narážek na předchozí události.) V porovnání s předchozím dílem na mne Chřtán nepůsobil až tak temně, ale rozhodně to není „sluníčkové“ čtení. V příběhu se objevují i závažnější témata jako třeba závislosti, nemoci a místy z příběhu doslova dýchá beznaděj.

Hlavní postava, Eira Sjödinová, je mladá policistka bez závazků, která svojí prací doslova žije. A i když si je jistá, jak se svým životem chce naložit, tak ani jí se nevyhýbají nejen běžné rodinné starosti, ale také obyčejná lidská přání a touhy.
Mně se postava Eiry líbí – sice si občas říkám, jestli to „holka“ trochu nepřehání, ale co už. Moje pocity nejsou důležité a ono to všechno do příběhu z nějakého důvodu jistě patří. Mé sympatie si rozhodně získal i G.G., její nadřízený, který však překvapivě umí být také pěkně nezodpovědný.

Ovšem ten konec! Hned jsem se musela podívat na GR, jestli bude i třetí díl – ano ulevilo se mi, třetí díl je a já doufám, že bude co nejdřív, protože to pokračování mě opravdu velmi, ale velmi zajímá!

Chřtán je skvělý, napínavý a já doufám, že si najde své spokojené čtenáře.

Chřtán Chřtán Tove Alsterdal

V opuštěné vesnici, která musí ustoupit těžbě uhlí, zaslechnou dva dělníci podivné zvuky ze sklepa. Když se do něj rozbitým oknem dostanou, najdou tam v koutě schouleného zuboženého muže. O 700 kilometrů dál pracuje fotografka na ... více

Komentáře (0)